Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Schrijven

Fictie schrijven (om de week)

Zaterdag van 13:30-15:30 uur (plus huiswerkopdrachten)

Docent
Anne-Margreet Matsuura

Voor wie
De cursus ‘Fictie schrijven’ is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met de wereld van het verhalen verzinnen. In acht avonden gaan we op zoveel mogelijk manieren aan de slag met de basiselementen van het schrijven van fictie

Inhoud

Iedere schrijver is anders. De een schrijft het best na lang wikken en wegen. De ander vindt het heerlijk om spontaan gedachten op papier te zetten.
De een schrijft graag binnen duidelijke kaders. De ander houdt van volledige vrijheid.
Het schrijfproces is voor iedereen anders.
Maar het doel van alle schrijvers is hetzelfde: grip krijgen op de ingrediënten waar verhalen van gebrouwen worden.
Je hebt personages nodig en dialogen tussen die personages. Er moet spanning zijn, maar tegelijk ook rust. Je hebt een verhaallijn nodig, maar die lijn moet fijn kronkelen, niet direct voorspelbaar zijn.

Dikke fantastische romans schrijven is iets wat de meeste mensen niet spontaan voor elkaar krijgen. Maar iedereen leeft met verhaaltjes. We denken als mens de hele dag, vaak in woorden: ‘Is dat een pruik?’ En die woorden zijn eigenlijk al mini-verhalen. Je hoeft er maar op voort te borduren, eromheen te fantaseren en er ontstaat een groter verhaal.

Tijdens de cursus gaan we oefenen met het opdiepen en in woorden vangen van gedachten en beelden. Want iedereen kan verhalen verzinnen en schrijven. Alleen is er wel wat oefening voor nodig.

Lesdata: 14 & 28 sept | 12 & 26 okt | 9 & 23 nov | 7 dec.

Max. aantal cursisten: 8

Docent

Anne-Margreet Matsuura is schrijfster van kinderboeken. Ze schreef korte verhalen voor de kindertijdschriften ‘Bobo’en ‘Okki’en publiceerde twee boeken bij Uitgeverij Kluitman: ‘Nikki en de Neanderthalers’ en ‘Nikki en de IJstijdtuin’. Verder schreef ze mee aan de verhalenbundels ‘Het grote Kluitman griezelboek’ en ‘Het vrolijke Kluitman verhalenboek.’

Anne-Margreet studeerde Japanse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden en gaf na haar studie een tijdje Nederlands en Engels aan twee Japanse scholen. Daarna begon ze als leerkracht op een Nederlandse basisschool, waar ze nog steeds vier dagen per week werkt.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.