Universiteit Leiden

nl en

Wetenschappelijk tijdschrift voor én door studenten: ‘We moeten gewoontes breken’

Universitair docent Paz González had twee dingen die ze voor studenten wilde verbeteren: samenwerking en publicatiemogelijkheden. Haar oplossing? Een wetenschappelijk tijdschrift voor én door studenten. Ze ontving een Senior Fellow Comenius-beurs om het plan in werking te stellen.

‘Ik werk al bijna twintig jaar aan de universiteit en ik ben altijd verbaasd wat voor mooie dingen studenten inleveren. Met een geweldige scriptie of mooi werkstuk wordt bijna nooit iets gedaan. Er zitten zoveel goede werken tussen die meer mensen kunnen bereiken. Ik wil studenten de mogelijkheid bieden om een groter bereik te hebben,’ begint González.

Gewoontes doorbreken

Daarbij is de traditionele manier van werken van geesteswetenschappers te individualistisch, vindt González. ‘Tot een jaar of tien geleden werden artikelen vaak door slechts één wetenschapper geschreven. Gelukkig is dat nu aan het veranderen. Wetenschappers werken tegenwoordig vaak in groepsverband. Nu moet deze stap ook bij studenten genomen worden.’

Dat gaat regelmatig moeizaam. Zo krijgt González van studenten nog vaak de vraag of ze die ene presentatie ook niet in hun eentje mogen doen. ‘Die gewoonte moeten wij breken. Samenwerking kan soms een uitdaging zijn, maar het is iets wat we allemaal moeten leren. Andere faculteiten zetten daar al jaren op in en zijn er heel sterk in. Wij moeten het ook kunnen.’

Aan de slag

González kwam met het idee om beide uitdagingen met elkaar te combineren. Zo ontstond de wens om een wetenschappelijk tijdschrift te creëren voor én door studenten. ‘Het project richt zich op derdejaars studenten. Zij volgen faculteitsbrede scriptieseminars. Binnen deze seminars wil ik een college – of misschien wel een collegereeks – creëren zodat studenten samenwerken ervaren en de kennis vergaren die nodig is om in een redactieteam te zitten,’ legt ze uit.

Nu de aanvraag goedgekeurd is, gaat González aan de slag om de cursuscomponent in elkaar te zetten. ‘Ik wil kijken wat studenten precies nodig hebben om aan de slag te kunnen gaan. Daarna zal ik een call uitzetten voor studenten die geïnteresseerd zijn in het redactieteam,’ vertelt ze. ‘Het eerste jaar ligt de focus dus vooral op de verwerving van de benodigde vaardigheden. In het tweede jaar gaan we aan de slag met de eerste editie. Vervolgens is het de bedoeling dat elke zes maanden een nieuwe editie wordt gepubliceerd.’

Loslaten

Het project loopt 2,5 jaar. Gedurende die tijd zal González de eindverantwoordelijkheid dragen als hoofdredacteur. Daarna hoopt ze het project los te kunnen laten. ‘Het is voor en door studenten. Daarom wil ik snel veel verantwoordelijkheid aan studenten overlaten, zodat zij het ook zelf kunnen doen. Zo hoop ik dat het platform voor altijd blijft bestaan.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.