Universiteit Leiden

nl en

Vinden en regelen

Een stage of onderzoeksproject in het buitenland is niet alleen een leuke en leerzame ervaring, maar ook een verrijking van je cv. Omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt zien veel werkgevers buitenlandervaring als een pluspunt. Hoe je een stage of project in het buitenland regelt, lees je hier.

Registreer in het Study Abroad-portaal

Alle studenten die naar het buitenland gaan als onderdeel van, of in verband met, hun studie aan de Universiteit Leiden, moeten zich registreren in het Study Abroad-portaal. Zo zorg je ervoor dat de universiteit je kan bereiken in geval van nood. Doe dit zodra je van je opleiding toestemming hebt gekregen voor je activiteit in het buitenland.

Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie over de mogelijkheden voor een stage of onderzoeksproject in het buitenland en hoe je hier toestemming voor aanvraagt en je registratie regelt.

Op de pagina’s over studeren in het buitenland vind je ook informatie vinden over activiteiten in het buitenland die je kunt doen als onderdeel van of aanvulling op je studie.

Stages in het buitenland

Diverse vakdocenten van de Faculteit der Archeologie bieden in de zomer een field school in het buitenland aan, bv. in het Nabije Oosten, het Caraïbische gebied en de Mediterrane wereld.

Uiteraard is bij het verrichten van praktisch werk in het buitenland in het algemeen een degelijke voorbereiding noodzakelijk, niet alleen vaktechnisch en qua taalkennis, maar ook mentaal en medisch; denk bijvoorbeeld aan je inentingen.

Het is belangrijk om een goede afweging te maken of een stage voor jou geschikt is. Veel stages vinden plaats in afgelegen gebieden en een extreem (heet of koud) klimaat. Een dergelijke stage is zeker geen vakantie, ook niet als de bestemming zich daartoe leent. Bij beperkt lichamelijk functioneren of psychische problemen wordt een buitenlandstage afgeraden.

Houd er rekening mee dat je je op tijd moet aanmelden voor een buitenlandse stage, aangezien visa en vergunningen ver van tevoren aangevraagd moeten worden.
Wil je in de zomer mee met een (facultaire) opgraving, dan moet je idealiter al in in de herfst, maar uiterlijk 8 weken voor aanvang van de stage bij de betreffende stagecoördinator aankloppen.
Zie voor meer details ook de Stageovereenkomst (onder Formulieren).

Ga je binnenkort naar het buitenland, dan word je nadrukkelijk gevraagd regelmatig kennis te nemen van de inhoud van de universitaire brochure Risico's van het werken in het buitenland en van het facultaire veiligheids- en gezondheidsplan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.