Je welzijn
De voortdurende onzekerheid over de situatie rond het coronavirus is voor iedereen (mentaal) belastend. Het is dus niet gek als je stress of zorgen hebt over je gezondheid of je studie. Er is veel informatie en ondersteuning beschikbaar om je hierbij te helpen.
- Tips om gezond te blijven
Op de pagina Healthy University @ Home vind je tips over hoe je thuis gezond kunt blijven, zowel mentaal als fysiek.- Bekijk de tips over mentaal welzijn
- Bekijk de tips over fysieke gezondheid
- Gratis online hulpprogramma's
Je kunt verschillende online hulpprogramma’s volgen via het initiatief Caring Universities van de universiteiten van Leiden, Maastricht, Utrecht en de VU Amsterdam. Gratis, en met begeleiding van een online coach. Er zijn momenteel vier programma’s gericht op het verbeteren van je stemming, verminderen van stress, omgaan met de COVID-19 pandemie en het verminderen van uitstelgedrag. Het aanbod wordt de komende maanden nog uitgebreid.
- Caring Universities enquête
In januari of juni ontvang je via uMail een link naar de Caring Universities Mind Health Check vragenlijst. Door het invullen van de vragenlijst krijg je inzicht in je mentale welzijn en ontvang je advies op maat over de vervolgstappen die je kunt nemen.
- In beweging blijven
Het Universitair Sportcentrum biedt online tutorials aan, om in beweging te blijven wanneer je vanuit huis studeert.
- Meditatie
Neem een moment van rust, stilte en ontspanning tijdens de gratis online meditatiesessies, georganiseerd door Rapenburg 100.
• Iedere dinsdag om 9.00 uur Nederlandstalige sessie, stuur een e-mail om je aan te melden;
• Iedere zondag om 18.00 uur Engelstalige sessie, stuur een e-mail om je aan te melden.
Nu een groot deel van het onderwijs online is en ook sociale activiteiten buiten je studie om zeer beperkt zijn, kan het gebeuren dat je je soms eenzaam of alleen voelt.
- Student Support Groups
Sluit je aan bij een van de Student Support Groups. Je staat niet alleen, het delen van ervaringen met andere studenten kan helpen. Iedereen is welkom bij deze online supportgroepen. Meld je aan via studentsupportgroups@sea.leidenuniv.nl.
- Je mentor of tutor
Ben je eerstejaarsstudent? Dan kun je altijd terecht bij je mentor en/of tutor, en bij medestudenten in je mentor-/tutorgroep. Probeer in contact te blijven met elkaar, ook buiten de bijeenkomsten om.
- Contact met medestudenten
Ook als je geen online onderwijs volgt, is het belangrijk om in contact te blijven met je medestudenten. Organiseer virtuele studiesessies met behulp van de IT-voorzieningen van de universiteit. Of praat bij tijdens een koffiepauze op afstand.
De Universiteit Leiden biedt een buddy-service aan voor studenten die ondersteuning kunnen gebruiken in deze moeilijke tijd. Je buddy is er voor (online) mentale ondersteuning, sociaal contact en praktische tips. Als je in quarantaine zit en geen boodschappen online kunt bestellen, kan je buddy tot twee keer per week boodschappen voor je doen.
- Houd contact met je medestudenten
Spreek bijvoorbeeld buiten de colleges om af om bij te praten. Is er iemand in je jaar, of bij je colleges, die je al een tijdje niet hebt gezien? Probeer contact met hen op te nemen of geef het door aan de Student Support Services.
- Geef je op als studentbuddy
Als buddy biedt je (online) ondersteuning en sociaal contact aan medestudenten. Als ze in quarantaine zitten, doe je maximaal twee keer per week boodschappen voor ze. Geef je op als studentbuddy.
- Begeleid een Student Support Group
We zoeken nog enthousiaste studenten die het leuk vinden om een Student Support Group te begeleiden tegen een kleine vergoeding. Stuur een e-mail studentsupportgroups@sea.leidenuniv.nl om te solliciteren.
- Stuur ons je ideeën
Heb je goede ideeën om het welzijn van studenten verder te verbeteren? Stuur een e-mail naar ideeenstudentenwelzijn@sea.leidenuniv.nl.
- Bezorgd, eenzaam of gestrest?
Je kunt binnen en buiten de universiteit terecht voor ondersteuning:- Neem contact op met de Student Support Services via studentsupport@leidenuniv.nl or 071 – 527 8025 (op werkdagen van 9.30 tot 12.00).
- Volg een gratis online coachingsessie bij coachingbureau Blijf Overeind (i.s.m. het Rode Kruis).
- Op het anonieme, gratis platform Frisse Gedachtes staan getrainde masterstudenten Psychologie en ervaringsdeskundigen klaar om met je te chatten. Je kiest zelf met wie je praat en of je dit één keer doet, of voor langere termijn.
- Psychologische steun
Neem contact op met de studentenpsychologen. Fysiek langskomen is op dit moment niet mogelijk, maar je kunt per mail of telefonisch een afspraak maken voor een videogesprek.
- Bijzondere situatie of geldproblemen
Als je problemen worden veroorzaakt door een bijzondere situatie of als je geldproblemen hebt vanwege corona, kun je terecht bij de studentendecanen.
- Een luisterend oor nodig?
Bel de Rapenburg100 Corona Crisis Student Support line om je zorgen te bespreken met een van de life coaches of spirituele adviseurs van de Leidse Studenten Ekklesia. Ze zijn zeven avonden per week beschikbaar (van 16.00 tot 18.00 en van 20.00 tot 22.00) op telefoonnummer 071 744 0168.
- Vluchteling-, internationale en eerste generatie-studenten
Het Meeting Point biedt aanvullende ondersteuning en advies.
- Liever met iemand bij je faculteit praten? Of weet je niet bij wie je moet zijn?
- Bespreek het met je studieadviseur. Hij/zij kan je ook helpen bij problemen of vragen buiten je studie om.
- Als eerstejaarsstudent kun je altijd terecht bij je mentor of tutor. Ook met ‘kleine’ problemen of vragen. Ze kunnen je vanuit hun eigen ervaring helpen of je doorverwijzen naar de juiste hulp.