Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Begint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen.

Bachelor- of masterstudent?

Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Uitwisselingsstudent?

Op de website voor uitwisselingsstudenten vind je alle informatie die je nodig hebt om voorbereid aan je semester te beginnen.

Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je per 15 augustus 2023 op het opleidingstabblad. 

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur.

Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Doe mee aan de EL CID!

Wat is de EL CID?

De EL CID is de officiële introductieweek van de Universiteit Leiden. Vijf dagen lang volg je een gevarieerd programma en maak je op een feestelijke manier kennis met de stad, je studie en het studentenleven.

Waarom meedoen aan de EL CID?

Voor een goed begin van je studentenleven is de EL CID een must:

  • Je maakt nieuwe vrienden en leert heel veel mensen kennen.
  • Enthousiaste mentoren maken je razendsnel wegwijs in Leiden.
  • Je krijgt een goede eerste indruk van je faculteit en studie.
  • Alle studentenverenigingen openen hun deuren voor jou.
  • Bomvol programma met fantastische feesten.

Wanneer is de EL CID?

De EL CID vindt plaats voorafgaand aan de start van het academisch jaar. Als je je hebt aangemeld voor een studie in Studielink, ontvang je automatisch een uitnodiging per e-mail om je in te schrijven voor deze introductieweek.

Meer weten over de EL CID?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-Card

Voor alle studenten Geesteswetenschappen is het verplicht zich in te schrijven voor alle hoorcolleges en werkgroepen. Je schrijft je in via MyStudymap. Dat geldt zowel voor de verplichte onderdelen als voor de studieactiviteiten die je in de keuzeruimte (minor) volgt. Alleen voor je bachelor-eindwerkstuk en voor de masterscriptie hoef je je niet in te schrijven, dat gebeurt via de onderwijsadministratie.

Voltijd eerstejaars bachelorstudenten worden voor de colleges die in september beginnen ingeschreven door hun opleiding. Voor tentamens dienen ze wel zelf hun deelname te bevestigen in MyStudymap. Ook voor hen geldt: controleer op tijd of je staat ingeschreven! Voor de colleges en tentamens die in februari beginnen dien je je als student zelf in te schrijven.

Meer informatie over inschrijven voor vakken en tentamens.

Als je lid wordt van de studievereniging, F.D.L. Gibalaux, ontvang je een speciale code waarmee je je studieboeken met een fikse korting kunt kopen. Bovendien krijg je ook 20 procent korting op Nederlandstalige romans en tevens ook 10 procent korting op buitenlandse titels. Na afronding van je lidmaatschap wordt vanuit de secretaris meer informatie gegeven over de manier hoe je je boeken met korting kan kopen.

Je kan de benodigde literatuur vinden in de vakbeschrijving in de Studiegids. Readers en syllabi zijn verkrijgbaar via ReaderOnline.

Start van studie informatie

Opleiding

Het introductieprogramma voor eerstejaarsstudenten zal plaatsvinden op dinsdag 5 september 2023 van 11:00 tot 13:00. Je zal meer informatie ontvangen zodra je het volledige registratieformulier hebt ingevuld (deze zal je ontvangen) of als je een mail hebt ontvangen van je studiecoördinator.

Studievereniging

F.D.L. Gibalaux organiseert aan het begin van het jaar een eerstejaarslunch en een open borrel. Als je lid bent, wordt je hierover door de vereniging geïnformeerd.

Onderstaand vind je een overzicht van belangrijke data in het semester. Bekijk deze pagina voor de Facultaire Jaarkalender en deze pagina voor de roosters.

Datum Activiteit
Maandag 11 september 2023 t/m vrijdag 27 oktober 2023 Semester I: colleges blok 1 
Maandag 30 oktober 2023 t/m vrijdag 3 november 2023 Mid-terms
Maandag 6 november 2023 t/m vrijdag 15 december 2023 Semester I: colleges blok 2
Maandag 18 december 2023 t/m vrijdag 22 december 2023
Woensdag 3 januari 2024 t/m vrijdag 26 januari 2024
Tentamens en herkansingen

Voor het bekijken van het rooster kun je MyTimetable gebruiken waar je alle roosters van de Faculteit Geesteswetenschappen kunt vinden en je persoonlijke rooster kunt samenstellen.

Direct naar MyTimetable

Heb je je ergens voor ingeschreven in uSis? Dan wordt dit automatisch in MyTimetable getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; of stel een e-mailalert.

Vragen?
Bekijk de video-instructie of lees de uitgebreide instructie.

Studieadvies en ondersteuningsdiensten

Voor alle vragen en problemen gerelateerd aan je studievoortgang kun je contact opnemen met de studiecoördinator van jouw opleiding.

Voor specifieke vragen over de academische inhoud van de opleiding, tentamen reglementen, vakken en roostering (en uitstel) van je studie kun je terecht bij de studieadviseur van jouw opleiding.

Je kunt de contactgegevens van jouw studiecoördinator / studieadviseur vinden aan de rechterkant van deze pagina (pc) of onderaan de pagina (telefoon). Zorg ervoor dat je bovenin de juiste opleiding hebt geselecteerd!

Op de onderwijsadministratie worden ondersteunende taken uitgevoerd die behoren bij het onderwijsproces.  Het is van groot belang je studievoortgang, tentamens en examens te registeren. De medewerkers begeleiden administratief het onderwijstraject van studenten, vanaf het mogelijk maken van het inschrijven voor een cursus, tot het verwerken van de tentamenresultaten en het vervaardigen van diploma’s. 

Vind jouw onderwijsadministratie op deze pagina.

Voor de nieuwe studenten is er een mentoraat ingericht. Het doel van het mentoraat is om studenten te helpen bij de structurering van de studieomgeving en hen ondersteuning te bieden bij het leren studeren. Je mentor is een ouderejaarsstudent of docent die je wegwijs maakt, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden, om je zo nodig door te verwijzen naar andere personen of instanties.

Lees meer over het mentoraat.

In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn

Belangrijke faciliteiten

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.

Lees meer over de collegekaart

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal het meeste uit je studententijd

De studievereniging van de BA Franse taal en cultuur is F.D.L. Gibalaux.

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.