Universiteit Leiden

nl en

Gevolgen van de Brexit

Ben je een Britse burger die momenteel aan de Universiteit Leiden studeert? Of ben je een student aan de Universiteit Leiden en studeer je in het Verenigd Koninkrijk, of ben je dat van plan? Lees wat de Brexit voor jou betekent.

Bekijk de Engelstalige pagina.

Gevolgen van Brexit voor studenten in het Verenigd Koninkrijk

Voor EU-burgers die op de dag van de Brexit in het Verenigd Koninkrijk studeren of wonen, blijft het EU Settlement Scheme gelden na de Brexit, zelfs in het geval van ‘no deal’. Dit betekent dat je kunt blijven studeren of werken zoals je dat nu doet, en dat je toegang tot voordelen en diensten in het Verenigd Koninkrijk onveranderd blijft. Dit blijkt uit de beleidsnotitie waarin de Britse overheid uiteenzet hoe de rechten van burgers zullen worden beschermd bij een no deal-Brexit.

Check de gevolgen voor je collegegeld

Vraag bij je Britse Universiteit na of je collegegeld volgend jaar verandert door de Brexit. De Universiteit van Oxford heeft bijvoorbeeld beloofd dat EU-studenten, die in 2018-2019 met hun studie zijn begonnen, het EU-tarief (‘home fee’) zullen blijven betalen voor de resterende jaren van die studie.

Erasmus+ programma

Als je start vóór 1 november 2019
Zoals het er nu uitziet, kom je nog in aanmerking voor een Erasmus+beurs als je vóór 1 november 2019 in het Verenigd Koninkrijk gaat studeren. De situatie kan echter nog veranderen. Als het Verenigd Koninkrijk niet meer deelneemt aan het Erasmus+programma op het moment dat jouw studie daar begint, wordt je Erasmus+beurs ingetrokken.
Als dat gebeurt, ontvang je direct een bericht van ons en bieden we je ter vervanging een LUSTRA+beurs aan. Houd er rekening mee dat de LUSTRA+beurs minder royaal is dan de Erasmus+beurs. En omdat we op de dag dat je met je studie start pas zeker weten op welke beurs je recht hebt, kunnen we het bedrag pas op die dag naar je overmaken.

Als je start na 1 november 2019
Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de Brexit heeft als je met je studie in het Verenigd Koninkrijk begint na 1 november 2019. Mocht het zo zijn dat het Verenigd Koninkrijk door de Brexit geen deel meer uitmaakt van het Erasmus+programma, dan kunnen studenten van de Universiteit Leiden voor hun uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk een LUSTRA+beurs aanvragen. Voor nu adviseren we studenten die voor studie of een traineeship naar het Verenigd Koninkrijk willen gaan om een Erasmus+ beurs aan te vragen. Zodra er meer bekend is, zullen we vermelden welke beurs van toepassing is. Houd er rekening mee dat de LUSTRA+beurs minder royaal is dan de Erasmus+beurs.

Meer advies

Neem voor meer advies contact op met je buitenlandcoördinator.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie