Universiteit Leiden

nl en

Financiële gevolgen uitschrijven

Zodra je uitschrijfverzoek binnenkomt, wordt er gekeken of je recht hebt op restitutie van (een deel van) het collegegeld. Let op: als je je uitschrijft ben je officieel geen student meer. Dat heeft consequenties voor regelingen waarvan je gebruik kunt maken omdat je student bent.

Restitutie

Als je het verzoek tot uitschrijving hebt ingediend, wordt er gekeken of je recht hebt op restitutie van (een deel van) het collegegeld; een terugbetaling van alle maanden die je te veel hebt betaald. Je komt pas in aanmerking voor restitutie als je op dat moment geen actieve inschrijvingen meer hebt aan de Universiteit Leiden.  

Let op! Als je je na 31 mei uitschrijft wordt er geen restitutie verleend.

Geen student meer

Let erop dat alle regelingen waar je gebruik van kunt maken omdat je student bent, niet meer gelden zodra je je hebt uitgeschreven aan de universiteit. In veel gevallen moet je zelf aangeven dat je geen student meer bent.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stopzetten van alle regelingen bij DUO. Misschien moet je ook binnen een bepaalde periode na je uitschrijving aan de universiteit je studentenkamer verlaten.

DUO

Als je vanuit DUO studiefinanciering ontvangt, of een studentenreisproduct gebruikt, dan moet je zelf deze regelingen bij DUO stopzetten als je je uitschrijft bij de Universiteit Leiden. Dit kan alleen bij DUO zelf. Ben je 30 jaar of ouder? Dan kun je na het stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct deze niet meer heractiveren.

Let op! Uitschrijven bij DUO is niet voldoende om bij je inschrijving bij de Universiteit Leiden en de collegegeldbetaling te beëindigen.

Huisvesting

Vrijwel alle studenten moeten tegenwoordig een campuscontract afsluiten als ze in een studentenkamer trekken. Daarin spreek je af dat je je kamer aan het einde van je studie binnen een bepaalde periode verlaat, meestal zes maanden. Dit doorstromingsbeleid hielp jou een kamer te vinden en geeft nieuwe studenten op hun beurt een kans op een studentenkamer.

Doorstromingsbeleid bij DUWO

DUWO, de studentenhuisvester in Leiden en Den Haag, controleert voor het doorstromingsbeleid jaarlijks of je nog ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling. Dat kan op twee manieren gebeuren:

  1. DUWO vraagt de onderwijsinstelling of je er nog studeert, maar niet iedere onderwijsinstelling werkt hieraan mee.
  2. DUWO vraagt aan jou zelf of je nog studeert; dit kun je aantonen met een kopie van je collegekaart of met een verklaring van de onderwijsinstelling dat je nog studeert.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.