Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je voltijd eerstejaars bachelorstudent, volg je een premaster of ben je bij een andere universiteit ingeschreven? Dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek.

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2022-2023
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 15 juni 2022 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2022 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2022-2023
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 12 juli 2022 om 13.00 uur
Master Vanaf 13 juli 2022 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 13 december 2022 om 13.00 uur
Master Vanaf 14 december 2022 om 13.00 uur

Deadline

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

 • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
 • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
 • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom een paar uur duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Tentamens: voorinschrijving bevestigen

Als je je inschrijft voor een tentamen is dat slechts een zogeheten voorinschrijving. Je moet je deelname hierna nog bevestigen in MyStudymap. Dit kun je tot uiterlijk tien dagen voor het tentamen doen. Je ontvangt hierover ook bericht. Als je je deelname niet op tijd bevestigt, kun je niet meedoen aan het tentamen.

Vragen

Inschrijven voor hoorcolleges, tentamens en werkgroepen

Voor alle studenten is het verplicht je in te schrijven voor alle hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Je schrijft je in via MyStudymap.

Uitzonderingen zijn:

 • Eerstejaarsstudenten: Als nieuwe eerstejaarsstudent hoef je je niet zelf in te schrijven voor de vakken (en onderdelen) van het eerste semester. Dit wordt door de opleiding samen met de studentenadministratie voor je gedaan.
 • Studenten die de opleiding LST volgen: Voor LST studenten geldt dat de inschrijvingen via het Delftse systeem verlopen.
 • Masterstudenten: Bij wijze van uitzondering geldt er voor studiejaar 2022-2023 nog geen verplichte voorinschrijving. Inschrijven blijft verplicht, maar dit hoeft dus nog niet voor de start van een vak. Let op: inschrijving voor tentamens kent wel de reguliere voorinschrijvingsverplichting. 
 • Minor: Voor de vakken en activiteiten die binnen het minor-programma vallen word je, na toewijzing door de opleiding, door de opleiding in samenwerking met de studentenadministratie ingeschreven. Dit geldt in ieder geval voor de FWN-minoren.
 • Premaster: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis met behulp van studieactiviteiten De benodigde informatie over studieactiviteiten kun je terugvinden in MyTimeTable.
 • Gaststudenten met Bewijs Betaald Collegegeld: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis met behulp van studieactiviteiten De benodigde informatie over studieactiviteiten kun je terugvinden in MyTimeTable.

Plannen van je studie
Voordat de inschrijfperiode open gaat, kun je je studie voor het komend semester plannen in MyStudymap. Vanuit deze planning kun je je in één keer inschrijven voor alle vakken als de inschrijving van start gaat. Lees meer 
over het verschil tussen plannen en inschrijven.

Gebruikte afkortingen in MyStudyMap (uSis)
studiegidsnr. + H = Lezing of seminar (LEC)
studiegidsnr. + W = Werkgroep of practicum (LAB)
studiegidsnr. + T = Examen of herkansing (TEN)
studiegidsnr. + X = Andere werkvorm (paper, groupwork) (OVG)

Inschrijven voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens
Voor hoorcolleges (HC), werkgroepen (WG) en tentamens (T) schrijf je je tijdig in via MyStudymap. Niet ingeschreven staan voor een cursus kan betekenen dat je niet mag deelnemen aan de afsluitende tentamens van de cursus. Met het inschrijven voor een tentamen krijg je een zogeheten voorinschrijving. Je moet je deelname aan een tentamen tussen dertig en tien dagen voordat het tentamen plaatsvindt in het studentenportaal bevestigen. Je ontvangt hierover bericht. Als je je deelname niet tijdig bevestigt, kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Als je bij een tentamen de aanduiding 101 ziet gaat het over het reguliere tentamen. Staat er 901 dan betreft het een hertentamen. 501 verwijst naar een deeltoets.

Als er meer groepen zijn, kunnen deze nummers een reeks vormen, 101, 102 etc.

Informatie over minoren en de regels en mogelijkheden voor inschrijving vind je in de elektronische studiegids

Hieronder worden voor de minoren van W&N de studieactiviteiten aangegeven voor de FWN-minoren. 

Bij een aantal minoren kun je apart inschrijven als je kiest voor de variant van 15EC.

Selectieminoren

Computational approach to Disease, Signalling and Drug Targets 4000MCOADN  (1102)

 • Computational approach to Disease, Signalling and Drug Targets: Part 1 4000KCAD1N (1072) - 15EC
 • Computational approach to Disease, Signalling and Drug Targets: Part 2 4000KCAD2N (1073)- 15EC

Modern Drug Discovery 4000MMODDN  (1150)

Molecular Biotechnology;4000MMBION  (1151)

Sustainable Chemistry and Biotechnology 4000MSCHBN  (1152)

Leidse minoren 

Biodiversity 4000MBIODN (1071)

Cyber Security Governance Essentials 4000MCSGEN (1074)

Data Science and Artificial Intelligence 4000MDSAIN  (1075)

 • Data Science and Artificial Intelligence 4000KDSAIN (3173)- 15EC

Human Evolution 4000MHUEVN (1077)

Quantitative Biology 4000MQBION (1078)

Science, Business and Innovation  4000MSCBIN (1080)

 • Science, Business and Innovation: Management Courses 4000KSBI1N (1081)- 15EC
 • Science, Business and Innovation: Entrepreneurship Courses  4000KSBI2N (1082)- 15EC

Sustainable Development 4000MDONTN (1083)

LDE Minoren

LDE minoren zijn een samenwerkingsverband tussen Leiden, Delft en Rotterdam. 

Responsible Innovation - 5000MREIN (1046)

Geo-resources for the Future - 4000MGEORN (1076)

Space Missions - 4000MSPMIN (1148)

 

Meer informatie over minoren vind je hier.

Een aantal vakken wordt jaarlijks niet door een specifieke opleiding aangeboden, maar door de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

In 2021-2022 zijn dat de volgende: document met inschrijfinformatie

 

Heb je een (gewaarmerkte) cijferlijst of een Transcript of Records nodig om elders in te leveren? Je kunt hiervoor terecht bij de Science Studenten Administratie, of per mail een verzoek sturen naar Transcript@science.leidenuniv.nl. Geef in het onderwerp aan voor welke opleiding(en) je het verzoek doet.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.