Universiteit Leiden

nl en

Schrijven

De Universiteit Leiden heeft een eigen Studietipswebsite ontwikkeld, waarop je oplossingen kunt vinden voor veel voorkomende studieproblemen, net als adviezen en handige tips ter ondersteuning van je studie.

Academisch schrijven is een belangrijke vaardigheid binnen je studie. Leer hoe je het beste kunt schrijven en hoe je jezelf daarvoor kunt motiveren. Productief en met voldoening schrijven kun je leren! 

Een scriptie schrijven lijkt een heel grote klus. Gelukkig bestaat deze klus uit verschillende fasen. Weet je eenmaal wat deze fasen zijn en wat je daarin moet doen, dan wordt het makkelijker om het schrijven stap voor stap aan te pakken.

Meer hulp nodig?

 • Het is wenselijk om tijdens het schrijven van je scriptie geregeld contact te hebben met je scriptiebegeleider. Vaak zijn daar goede afspraken over te maken. Zorg voor duidelijke afspraken met regelmatige deadlines voor het inleveren van delen van de scriptie.
 • De scriptieworkshop leert je alle do’s en don’ts van het (scriptie) schrijven.
 • Wil je wekelijks contact met medestudenten in de afstudeerfase om elkaar te motiveren? Dan is de afstudeergroep een goede optie.
 • Online cursussen voor o.a. het zoeken en beoordelen van wetenschappelijke informatie vind je in de toolbox van de Universitaire Bibliotheek.
 • Moet je je scriptie in het Engels schrijven en vind je dat lastig? De English Editing Service van het Talencentrum kan dan een goede optie zijn.

Open spreekuur

Heb je ondanks bovenstaande informatie toch nog last van schrijfproblemen? Bezoek de studentenpsychologen dan eens tijdens het open spreekuur.

Het Schrijfcentrum online: gratis schrijfhulp voor studenten Geesteswetenschappen, nu online!

Het Schrijfcentrum Geesteswetenschappen helpt studenten betere academische schrijvers te worden. Onze tutoren kunnen je ondersteunen bij alle fasen van het schrijfproces, of je nu net begonnen bent en hulp wilt bij je planning, literatuurverwerking en/of het maken van een outline, of al een tekst aan het schrijven bent en daar de structuur, argumentatie en/of stijl van wilt verbeteren.

Online aanbod

Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus is het Schrijfcentrum in maart 2020 online gegaan. We bieden nu drie verschillende vormen van schrijfhulp aan, allemaal gratis!

 • Tutorgesprek
  In een gesprek van 45 minuten bespreek je één-op-één met een schrijftutor hoe je je schrijfvaardigheid kunt verbeteren, meestal (maar niet per se) aan de hand van een tekst waar je nu mee bezig bent. Meld je aan voor een gratis afspraak!
 • Online Workshops
  Het Schrijfcentrum organiseert in de maand juni een aantal interactieve, praktijkgerichte (en gratis!) workshops om je te helpen je academische schrijfvaardigheid te verbeteren zodat je straks met een mooi cijfer op zak kan genieten van je welverdiende vakantie. In onze eerste workshop zoomen we in op structuur en opbouw, in de tweede op academische stijl en in de laatste gaan we je helpen je schrijfdiscipline te ontwikkelen dan wel te behouden, nu dat de UB dicht is. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder!

Structuur is een belangrijk aspect van academisch schrijven. Een heldere structuur zorgt er niet alleen voor dat de lezer jouw verhaal en argumenten beter kan begrijpen, maar ook dat het voor jou makkelijker wordt om een overtuigende tekst te schrijven! Je tekst op een logische en duidelijke manier structureren is echter makkelijker gezegd dan gedaan. In deze interactieve workshop behandelen hoe we je op effectieve wijze structuur aanbrengt in je tekst, zodat jij direct je paper, review, essay of scriptie kunt verbeteren!

Aanmelden

Meld je nu aan voor deze workshop op dinsdag 2 juni (15:15-16:45) door een mailtje te sturen (met je u-mail-adres!) naar schrijfcentrum-eav@hum.leidenuniv.nl. Vermeld daarin: dat je deel wilt nemen aan ‘Workshop 1: Structuur’, je naam en studentnummer en je opleiding en studiefase.

Universitaire papers en scripties moet je schrijven in een academische stijl. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? En hoe zorg je ervoor dat jouw tekst zowel academisch als prettig leesbaar is? In deze workshop kijken we naar de details die misschien niet direct opvallen maar wel essentieel zijn voor het bepalen van de stijl van een tekst. Met opdrachten werk je vervolgens aan het verbeteren van je eigen schrijfstijl, zodat je van je volgende paper een stilistisch hoogstandje kunt maken!

Aanmelden

Meld je nu aan voor deze workshop op donderdag 18 juni (11:15-12:45) door een mailtje te sturen (met je u-mail-adres!) naar schrijfcentrum-eav@hum.leidenuniv.nl. Vermeld daarin: dat je deel wilt nemen aan ‘Workshop 2: Academische stijl’, je naam en studentnummer en je opleiding en studiefase.

De fysieke sluiting van de universiteit brengt voor veel studenten moeilijkheden met zich mee. Misschien was je wel gewend aan je vaste zaal in de UB om geconcentreerd aan je schrijfopdrachten te werken en vind je het lastig om diezelfde concentratie thuis te vinden. Of misschien kreeg je altijd je beste schrijfideeën tijdens de lunch met medestudenten in de Lipsiuskantine. De deadlines komen echter snel dichterbij en hoe zorg je er nu voor dat je toch geconcentreerd, gemotiveerd en efficiënt aan de slag kan met je schrijfopdrachten? In deze workshop wissel je onder begeleiding van een tutor ervaringen en tips uit met medestudenten die in hetzelfde schuitje zitten, zodat jouw uitstelgedrag straks voorgoed verleden tijd is.

Aanmelden

Meld je nu aan voor deze workshop op donderdag 4 juni (11:15-12:45) of op dinsdag 16 juni (15:15-16:45) door een mailtje te sturen (met je u-mail-adres!) naar schrijfcentrum-eav@hum.leidenuniv.nl. Vermeld daarin: op welke datum je deel wilt nemen aan Workshop 3: ‘Schrijfdiscipline kweken’, je naam en studentnummer en je opleiding en studiefase.

 • Online (door)schrijfweken
  Het semester loopt ten einde en deadlines voor schrijfopdrachten of misschien wel je scriptie komen dichterbij. Hoe zit het met jouw motivatie? En lukt het een beetje om georganiseerd en gestructureerd te werken? We horen bij het Schrijfcentrum dat veel studenten het lastig vinden om thuis net zo productief te zijn als op de universiteit. Ook met je studiegenoten sparren over je tekst of even samen lunchen is er niet meer bij. En dat is zonde! Daarom organiseert het Schrijfcentrum in de maand juni een tweetal schrijfweken om je te helpen te blijven schrijven en je deadlines te halen, in een gezellige, ontspannen sfeer.
 • 8-12 juni: schrijfweek 2
 • 22-26 juni: schrijfweek 3

Een week lang kom je elke dag met andere schrijvende studenten bijeen om, samen met de schrijftutoren, in een online omgeving te werken aan je schrijfopdracht. Met z’n allen zorgen we ervoor dat je je schrijfdoelen haalt, aan de hand van:

 • Een gezamenlijke dagstart (9:30-10:00) en dagsluiting (16:30-17:00) waarin we haalbare doelen stellen en evalueren;
 • plenaire mini-workshops over alle aspecten van het schrijfproces;
 • individuele gesprekken met een tutor waarin jouw tekst en vragen centraal staan;
 • uitwisseling van ervaringen en indien gewenst, peerfeedbacksessies;
 • elke woensdag een gezamenlijke, ontspannen lunch.

Kortom: we zorgen voor een gestructureerde, motiverende online omgeving zodat je flinke stappen kunt maken met je papers en/of scriptie en straks zorgeloos van je welverdiende vakantie kunt genieten.

Meld je gelijk aan door een mailtje te sturen (met je u-mail-adres!) naar schrijfcentrum-eav@hum.leidenuniv.nl en vermeld daarin aan welke schrijfweek waaraan je deel wilt nemen, je naam en studentnummer en je opleiding en studiefase.

Over het Schrijfcentrum

Het Schrijfcentrum werkt met twee student-tutoren: Wouter (MA Literary Studies) en Friso (MA Geschiedenis). Zij hebben een speciale training afgerond, gericht op onder andere de analyse van schrijf- en tekstproblemen en feedback geven. Ze helpen je je academische schrijfvaardigheid te verbeteren op de manier die voor jou het fijnst of het nuttigst is. Of je nu vastloopt omdat thuiswerken best wel pittig is, graag eens over je tekst wilt sparren om je argumentatie aan te scherpen, je paper van een 5 naar een 6 wilt tillen of juist van een 8 naar een 9: iedereen is welkom!

Tijdens een individueel gesprek van 45 minuten kun je precies inzoomen op datgene waar jij hulp bij wilt. We helpen studenten vaak bij het verbeteren van de onderzoeksvraag, structuur, argumentatie en/of schrijfstijl van een tekst, maar ook voor zaken als een goede planning maken of het kweken van schrijfdiscipline, kun je bij ons terecht. De schrijftutor zal alleen geen inhoudelijk oordeel geven over de tekst en geen spelling, grammatica of annotatie corrigeren. Lees ook de veelgestelde vragen hieronder en het mission statement en reglement.

Veelgestelde vragen

Niets! Alle activiteiten van het Schrijfcentrum zijn gratis.

Je mag zo vaak langskomen als je zelf wilt, met een maximum van vijf gesprekken per schrijfopdracht. Zo kun je met een tutor verschillende aspecten van een tekst bespreken of tijdens verschillende fases van het schrijfproces je voortgang bespreken. Als je aan een nieuwe opdracht begint, mag je daarvoor weer maximaal vijf keer langskomen.

Jazeker, dat is geen enkel probleem. De schrijftutoren kunnen je juist helpen met de onderdelen van het schrijfproces die vóór het schrijven zelf plaatsvinden, zoals het aanscherpen van de onderzoeksvraag en het maken van een outline.

Jazeker! Het Schrijfcentrum is toegankelijk voor alle studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen, dus voor zowel BA- als MA-studenten.

Jazeker, dat is geen enkel probleem. Sterker nog: het gesprek kan ook in het Engels, als je dat fijner vindt!

Een afspraak op dezelfde dag als je aanmelding inplannen, is niet mogelijk. Meestal kun je binnen een week bij een tutor terecht, maar dit kan langer duren als het druk is bij het Schrijfcentrum.

Nee, voor taalproblemen verwijzen we je graag door naar de cursussen van het Academisch Talencentrum. Wel kunnen we je helpen bij taalgerelateerde zaken zoals academische stijl en zinsbouw.

Nee, het beoordelen van je tekst is voorbehouden aan je docent. Onze tutoren kunnen geen uitspraak doen over de kwaliteit van je tekst.

Nee, helaas is het Schrijfcentrum alleen toegankelijk voor studenten die een opleiding van de Faculteit Geesteswetenschappen volgen. Studeer je bij een andere Faculteit? Vraag dan je studiecoördinator welke hulp voor jou beschikbaar is.

Nee. Omdat PhD-studenten medewerkers zijn van de universiteit, kunnen we hen helaas geen services bieden.

Nee. Omdat studenten het meest baat hebben bij een face-to-face gesprek, bieden wij geen e-mailservice aan.

Nee. Het Schrijfcentrum is momenteel helaas niet op zoek naar nieuwe tutoren.

Nee. De tutoren spelen geen enkele rol in de beoordeling van je paper en geven niet aan je docent door dat je bij hen bent geweest. Wij vinden het belangrijk dat je je veilig voelt bij ons, wat betekent dat alles dat je tijdens het gesprek met je tutor bespreekt, tussen jullie tweeën blijft.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.