Universiteit Leiden

nl en

Afstemmen en aanmelden

Coronamaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. De coronamaatregelen kunnen van invloed zijn op je reisplannen. Lees er meer over op de website Studeren in tijden van corona.

Check eerst welk soort uitwisseling je gaat doen!

Welke deadlines en procedures er gelden, hangt ervan af via welk soort uitwisselingsprogramma je naar het buitenland gaat: een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma, een facultair uitwisselingsprogramma, of een speciaal uitwisselingsprogramma waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben. 

 • Voor universiteitsbrede uitwisseling: volg de instructies en deadlines hieronder, op het algemene tabblad.
 • Voor facultaire uitwisseling of een uitwisselingsprogramma voor studenten van jouw opleiding: volg de instructies en deadlines op het tabblad van je faculteit of opleiding.

Universiteitsbrede uitwisseling

Deadline

De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2022 of het voorjaar van 2023. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober 2021 tot uiterlijk 1 december 2021 23.59 uur.

Let op: voor facultaire uitwisselingen gelden andere deadlines. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Als je zorgt dat je aanmelding uiterlijk 20 november binnen is, krijg je voor 25 november bericht als er informatie ontbreekt of onjuist is. Je kunt het dan nog aanpassen vóór de officiële deadline.

Eisen

Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
 • Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
 • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*;
 • Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)

*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je gemiddelde 6.5 of hoger zijn.

Stappenplan

Bekijk de mogelijkheden en stel een lijst op van maximaal tien universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur.

Veel studenten willen op uitwisseling, en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal vijf universiteiten te kiezen.

Motivatiebrief

Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. De brief moet wel aan de volgende eisen voldoen

 • Engelstalig
 • Maximaal 500 woorden
 • In pdf-formaat

Tweede semester als alternatief

Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland? Geef dit aan in je brief. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester. Stem het van tevoren wel af met je studieadviseur en ga na of je opleiding de mogelijkheid biedt om in het tweede semester op uitwisseling te gaan.

Cijferlijst: alleen voor LUC en andere universiteiten

In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve in de volgende gevallen:

 • Leiden University College (LUC): studeer(de) je aan het LUC? Vraag een officiële cijferlijst met GPA bij de onderwijsadministratie van LUC en upload deze bij je aanmelding.
 • Opleiding aan andere universiteiten: heb je ook gestudeerd aan een andere universiteit dan Leiden? Upload dan je cijferlijst van dat instituut.

Meld je aan in het study-abroad portaal in uSis: 

 • Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange programme’.
 • Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
 • Selecteer maximaal 10 uitwisselingsbestemmingen, op volgorde van je voorkeur.
 • Verstuur je aanmelding.

Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for Exchange via uSis (in het engels).

Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.

Nadat je opleiding goedkeuring heeft gegeven, doe je mee in het selectieproces. De uitslag hiervan krijg je via e-mail. Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad-portaal in uSis de details van het aanbod te bekijken. Lees alle informatie en de voorwaarden van het aanbod goed door.

Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken.

Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.

Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. 

Foto: Ruth Kiers
Foto: Ruth Kiers

Ga eerst na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn!
Als student Psychologie kun je je aanmelden om naar het buitenland te gaan via uitwisselingsprogramma’s van het Instituut Psychologie of via universiteitsbrede uitwisselingen. 

 • Voor bestemmingen via een uitwisselingsprogramma van het Instituut Psychologie: volg de instructies en deadlines hieronder.  
 • Voor bestemmingen via een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma: volg de instructies en deadlines op het tabblad Algemeen.

Erasmus+ Uitwisseling via het Instituut Psychologie

Deadline
Als je naar het buitenland wilt gaan in het najaar van 2022 of het voorjaar van 2023, dan kun je je tot uiterlijk 15 Februari 2022 aanmelden.

Onthoud dat er andere deadlines gelden als je naar het buitenland gaat via een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma. Bekijk het tabblad Algemeen voor meer informatie.

Meld je op tijd aan
Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Aanmeldingen die te laat zijn, worden niet in behandeling genomen.

Vereisten
Om je aan te melden voor het uitwisselingsprogramma van het Instituut Psychologie, moet je voldoen aan de volgende vereisten vóór bovengenoemde deadline:

 • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
 • Je hebt alle eerstejaarsvakken (propedeuse) behaald;
 • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger.

Deze eisen gelden zowel voor psychologiestudenten die zich aanmelden voor een universiteitsbrede uitwisseling, als voor studenten die via het Instituut Psychologie op uitwisseling willen.

Stappenplan

Maak een studieplan om zeker te zijn dat een studie in het buitenland in je programma past. Bedenk van te voren: welke verplichte/specialisatie vakken moet ik nog afronden? Wanneer moet ik aanwezig zijn in Leiden? Wanneer begint en eindigt het semester in het buitenland? En wanneer zijn de tentamens? 

In het tweede semester naar het buitenland
Indien je in het tweede semester van je derde jaar naar het buitenland wilt dien je er rekening mee te houden dat tentamens van blok 2 vaak nog mid- of eind januari plaats vinden, terwijl een semester in het buitenland vaak al begin januari start. Het is niet mogelijk om je tentamens in Leiden online te maken. Het is je eigen verantwoordelijkheid om dit vooraf goed af te stemmen. Let er ook op dat je toestemming moet vragen aan je studie-adviseur om je Bachelor Project te verschuiven naar het eerste semester. De deadline hiervoor is 15 mei. Indien je te laat bent, is het meestal niet meer mogelijk om te verschuiven. 

Je kunt dit formulier gebruiken om een studieplan op te stellen. Maak een afspraak met je studieadviseur of de buitenlandcoördinator als je niet zeker weet of een studie in het buitenland binnen je verplichtingen in Leiden past.

Bekijk de mogelijkheden onder het kopje Waarheen? en stel een lijst op van maximaal vijf universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur. Veel studenten willen op uitwisseling en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal drie universiteiten te kiezen.

Motivatiebrief

Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren en wat de toegevoegde waarde is voor je studie of persoonlijke ontwikkeling. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. De brief moet wel aan de volgende eisen voldoen: 

 • Engelstalig 
 • Maximaal 500 woorden 
 • In pdf-formaat

Cijferlijst: alleen voor opleiding aan andere universiteiten

In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve als je ook gestudeerd hebt aan een andere universiteit dan Leiden. Upload dan je cijferlijst van dat instituut. Het is belangrijk dat hier een GPA opstaat.

Studieplan

Upload je ingevulde studieplan in het study abroad-portaal.

Meld je aan in het study abroad-portaal in uSis: 

 • Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange agreement’. 
 • Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten. 
 • Selecteer maximaal 5 uitwisselingsbestemmingen, op volgorde van je voorkeur. 
 • Verstuur je aanmelding. 

Als je voldoet aan de eisen dan doe je mee in het selectieproces. De uitslag hiervan krijg je via e-mail. Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad-portaal in uSis de details van het aanbod te bekijken. Lees alle informatie en de voorwaarden van het aanbod goed door. 

Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken. 

Voor het accepteren van je aanbod dien je akkoord te gaan met de Regeling studeren in het buitenland. Zorg dat je dit hebt doorgenomen vóórdat je je aanmeldt. Als je vragen hebt over de regeling, neem dan contact op met je buitenland coördinator.

Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. Bekijk ook of er factsheets beschikbaar zijn van jouw gastuniversiteit met meer informatie over aanmeldingsprocedures. Je vindt deze in het Microsoft Teams kanaal: Orientation Guide Erasmus+ Psychology Exchange.

Universiteitsbrede uitwisseling

Informatie over de aanmelding voor een universiteitsbrede uitwisseling en een stappenplan vind je op het tabblad Algemeen.

Maak voordat je je voor een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma aanmeldt ook een studieplan. Zo ben je er zeker van dat een studie in het buitenland past binnen je opleiding in Leiden. Bedenk voordat je je aanmeldt welke verplichte of specialisatiecursussen je nog moet afronden voor je kunt afstuderen. Wanneer moet je aanwezig zijn in Leiden? Wanneer beginnen en eindigen semesters in Leiden en in het buitenland? Wanneer zijn de tentamens gepland?

Met dit formulier kun je een studieplan opstellen. Maak een afspraak met je studieadviseur of de buitenlandcoördinator voor Psychologie als je twijfelt of een studie in het buitenland past binnen jouw opleiding.

Vragen?

Heb je na je online oriëntatie nog vragen over studeren in het buitenland? Maak dan een afspraak met de buitenlandcoördinator voor Psychologie.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.