Universiteit Leiden

nl en

Waarheen?

De Universiteit Leiden heeft uitwisselingsprogramma’s bij universiteiten over de hele wereld. Je kunt dus kiezen uit veel bestemmingen.

Ga na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn

Voor je gaat zoeken naar een geschikte bestemming, is het belangrijk dat je weet uit welk soort uitwisselingsprogramma’s je kunt kiezen. Bekijk hiervoor het tabblad van je faculteit of opleiding. Er zijn bijvoorbeeld universiteitsbrede en facultaire uitwisselingsprogramma’s, en speciale uitwisselingsprogramma’s waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben.

Vind je bestemming

Op de wereldkaart kun je filteren op type uitwisseling, faculteit, niveau, taal, en meer. Heb je een interessante bestemming gevonden? Bekijk dan goed alle informatie. Let vooral op de volgende onderdelen:

 • Intended for students from: Is deze bestemming echt toegankelijk voor studenten van jouw opleiding?
 • Important considerations: Gelden er bijvoorbeeld verschillende semesterdata of aanvullende eisen?

Vind je bestemming op de wereldkaart!

Wereldkaart

Negatief reisadvies? Check je bestemming

Je kunt niet op uitwisseling naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Check hier of je bestemming veilig is. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe. Bekijk de pagina Gezondheid en veiligheid voor meer informatie.

Verder oriënteren

Verslagen van studenten

In de het verslagenarchief (student reports database) vind je verslagen die studenten hebben geschreven over hun studieactiviteit in het buitenland.

Study Abroad Festival

Het jaarlijkse Study Abroad Festival is hét startpunt van je buitenlandavontuur. Je kunt je verdiepen in het land waar jij graag wilt studeren, in gesprek gaan met studenten naar het buitenland zijn geweest, infosessies van je faculteit bezoeken en meer.

Via faculteit of opleiding

Bekijk de tabbladen van je faculteit of opleiding voor meer informatie over bestemmingen waar je via je faculteit of opleiding naartoe kan.

Tips bij het kiezen van je bestemming

Wees flexibel

De plaatsen in de uitwisselingsprogramma’s zijn beperkt. Dat betekent dat je niet gegarandeerd naar de bestemming van je voorkeur kunt gaan. Bedenk dat een verblijf in het buitenland op heel veel plaatsen een fantastische ervaring kan zijn. We raden je aan om veel opties open te houden door niet teveel strikte eisen te stellen.

Waar moet je op letten?

 • De vakken die je wilt volgen: zijn ze voor uitwisselingsstudenten toegankelijk?
 • De voertaal en eventuele taaleisen: beheers je de taal voldoende? Of kun je het benodigde niveau met een taalcursus bereiken?
 • De kosten van het dagelijks leven: die kunnen sterk verschillen per bestemming, zelfs binnen een land. Kom je uit met je budget?
 • Heb je speciale behoeften vanwege een functiebeperking of ziekte? Ga na of je bestemming hierin kan voorzien. Bekijk ook de pagina Gezondheid en veiligheid.
 • De sfeer, cultuur en omgeving: kies je voor groot- of kleinschalig, een grote stad of landelijke plek, iets heel anders dan je gewend bent of juist iets herkenbaars?
 • De gelijke behandeling van verschillende genderidentiteiten en seksuele voorkeuren: hoe zit dat op jouw bestemming? Bekijk het op ILGA.org.
Foto: Joëlle Dekkers

Waar kunnen LUMC'ers studeren in het buitenland?

De samenwerkingsverbanden die het LUMC met universiteiten, ziekenhuizen en andere medische werkplekken is aangegaan kunnen verschillen. Om te zorgen dat het duidelijk is welke plekken voor jou beschikbaar zijn, worden alle samenwerkingsverbanden hieronder apart behandeld. 

Uit welke uitwisselingsprogramma’s kan ik kiezen?

Het LUMC heeft met name verschillende specifieke uitwisselingsovereenkomsten met partnerinstellingen in Europa, maar ook andere delen van de wereld. In het wereldkaartje, die er binnenkort aankomt, kun je alle uitwisselingsprogramma’s vinden die voor jou beschikbaar zijn via een facultaire of universiteitsbrede overeenkomst. In de tussentijd kun je contact opnemen via intoff@lumc.nl of de informatie raadplegen op de Brightspace module ‘Studeren in het buitenland’.

Vind je bestemming

Op de wereldkaart kun je filteren op land, type uitwisseling, niveau, taal, en meer. Heb je een interessante bestemming gevonden? Bekijk dan goed alle informatie. Let vooral op de volgende onderdelen:

 • Intended for students from: Is deze bestemming echt toegankelijk voor studenten van jouw opleiding?
 • Important considerations: Gelden er bijvoorbeeld verschillende semesterdata of aanvullende eisen?

Vind je bestemming op de wereldkaart!

Ervaringen studenten
In het verslagenarchief (student reports database) vind je verslagen die studenten hebben geschreven over hun studieactiviteit in het buitenland.

Activities offered at the LUMC

In het derde jaar van de bachelor Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen is het mogelijk om naar het buitenland te gaan voor het volgen van een van de half minors. Je kunt bijvoorbeeld naar Frankrijk, Indonesië, Tanzania of Cuba. Ook is het mogelijk om een volledig semester te volgen in Edinburgh, Schotland, Stockholm, Zweden (alleen biomedische studenten) of Helsinki, Finland (alleen geneeskundestudenten). Je kunt ook zelf een alternatieve minor zoeken die voldoet aan de eisen tijdens de minorfase (zie hier meer informatie op Brightspace). Let er op dat startdata kunnen varieren per instelling, dat de opzet van de cursussen anders kan zijn dan bij Universiteit Leiden en dat er misschien een eis geldt dat je minimaal een half jaar of jaar aan de buitenlandse universiteit studeert. Alle opties om tijdens minorfase naar het buitenland te gaan als geneeskundestudent vind je hier en hier als student Biomedische Wetenschappen.

Voor meer informatie over de half minors en andere mogelijkheden om tijdens de minorfase naar het buitenland te gaan kun je de informatie op Brightspace checken of contact opnemen met de LUMC International Office via via intoff@lumc.nl of door hier een afspraak in te plannen.

Tijdens de master Biomedsiche Wetenschappen is het mogelijk om Frontiers of Science-cursussen (FOS) te volgen in Heidelberg. De opleidingsmanager Biomedische Wetenschappen heeft een aantal FOS-cursussen goedgekeurd die gegeven worden in Heidelberg. Er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus let goed op deadlines en wees je ervan bewust dat de vakken, aanmeldingsprocedure en deadlines bekend worden gemaakt op de Brightspace-module in de herfst. Deze vakken worden altijd gegeven tussen mei en augustus. Voor meer informatie verwijzen we je daarom door naar de Biomedical Sciences Brightspace-module.  

Goedkeuring en aanmelding

Ga eerst na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn!

Facultaire uitwisseling

Deadline
Het is belangrijk dat je op tijd de deadlines van nominaties en aanmeldingen inventariseert van de universiteit waar je naartoe wilt. Het LUMC heeft intern geen deadline voor uitgaande studenten op een Erasmus-overeenkomst. Als je wordt geselecteerd voor een half minor in Edinburgh of Helsinki zullen wij je informeren over de aanmeldingsprocedure omdat we je eerst moeten nomineren.

Meld je op tijd aan
Het is belangrijk om op tijd te beginnen. Als je nog niet hebt besloten waar je precies heen wilt gaan, houd dan goed rekening met de deadlines zodat je niet te laat bent. 

Vereisten
Om je aan te melden voor een facultair uitwisselingsprogramma, moet je voldoen aan de volgende vereisten:

 • Voor de half minors in Edinburgh en Helsinki, en het biomedische semester aan het Karolinska Insitutet, moet je geselecteerd worden door de half minorcommissie. Als je niet wordt geselecteerd, zullen we je helaas niet nomineren bij deze universiteiten. 
 • We hebben geen specifieke LUMC eisen, maar houden rekening met de toelatingscriteria van de partnerinstelling. Zorg er daarom voor dat je zelf op de hoogte bent van de criteria die de universiteit van jouw keuze stelt. 
   

Universiteiten binnen de LERU zijn:

Universitat de Barcelona

De universiteit van Barcelona in Spanje is het epicentrum van universitair onderzoek in Spanje. De geschiedenis van universiteit is direct verbonden met die van Barcelona en Catalonië. De universiteit combineert de waarden van traditie met haar positie als wetenschappelijk instituut. Deze universiteit is lid van zowel Eurolife als LERU

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

University of Cambridge

University of Edinburgh

Je ervaart in Schotland het beste onderwijs in combinatie met hoogstaand onderzoek.  Het flexibele programma, de fantastische faciliteiten en prijswinnende ondersteunende diensten zorgen ervoor dat je  een unieke ervaring hebt in Edinburgh. Je woont in een levendige en historische hoofdstad met wereldberoemde culturele festivals, met de bergen en de stranden van Schotland op korte reisafstand. Deze universiteit is lid van zowel Eurolife als LERU.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: halve minor
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  bachelor jaar 3: halve minor
  master: wetenschapsstage, coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

Université de Genève

Universität Heidelberg

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
  Frontier of Sciences (FOS) courses in summer (approx.
  June to August) 
 • Geneeskunde
  master:  wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

University of Helsinki

 • Geneeskunde
  bachelor: half minor vakken

KU Leuven

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  Bachelor: stage/meeloop
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Imperial College London

University College London

Lunds universitet

Università degli studi di Milano

Ludwig-Maximilians-Universität München

University of Oxford

Université Pierre et Marie Curie

Université Paris-Sud 11

Université de Strasbourg
De universiteit van Strasbourg is constant bezig met het verbeteren van het curriculum en het opnemen van nieuwe faciliteiten. Dit om het niveau van educatie en onderzoek hoog te houden. Deze universiteit is lid van zowel Eurolife als LERU.

 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage 

Universität Zurich

University of Copenhagen

Trinity College Dublin
Het Ierse Trinity College Dublin is naast een universiteit voor academische excellentie ook een geweldige ervaring voor studenten. De historische campus is gelegen in het hart van Dublin, bij het knooppunt van verkoop- en culturele districten. Met een onderwijs traditie van meer dan vier eeuwen oud is Trinity is geschikt voor getalenteerde en onderzoekende geesten die deel willen nemen aan grensverleggend onderzoek. Deze universiteit is lid van zowel Eurolife als LERU.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Eurolife is een belangrijk consortium waar het LUMC ook lid van is. Het bevorderen van uitwisselingen en van onderzoekstages is één van de doelstellingen van Eurolife. Binnen het Eurolife-consortium zijn afspraken gemaakt. Wil je graag een studieonderdeel doen bij een Eurolife-partner, neem dan contact op met de coördinator Internationalisering. In het onderstaande overzicht zie je precies welk onderdeel jij kunt volgen bij welke buitenlandse universiteit.
 

Universiteiten binnen Eurolife zijn:

Karolinska Institutet

Het Karolinska Institutet in Zweden is een wereldwijd gerespecteerde medische universiteit, die bekend staat om haar passie voor onderzoek en en flink bijdraagt aan het verbeteren van de menselijke gezondheid. Als een KI student maak je actief deel uit van die missie. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 2: uitwisseling beide semesters 
  bachelor jaar 3: bachelor stage 
  master: Frontier of Science courses, JRP1 of JRP 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Universitat de Barcelona 

De universiteit van Barcelona in Spanje is het epicentrum van universitair onderzoek in Spanje. De geschiedenis van universiteit is direct verbonden met die van Barcelona en Catalonië. De universiteit combineert de waarden van traditie met haar positie als wetenschappelijk instituut. Deze universiteit is lid van zowel Eurolife als LERU.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

University of Edinburgh

Je ervaart in Schotland het beste onderwijs in combinatie met hoogstaand onderzoek. Het flexibele programma, de fantastische faciliteiten en prijswinnende ondersteunende diensten zorgen ervoor dat je  een unieke ervaring hebt in Edinburgh. Je woont in een levendige en historische hoofdstad met wereldberoemde culturele festivals, met de bergen en de stranden van Schotland op korte reisafstand. Deze universiteit is lid van zowel Eurolife als LERU.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: halve minor
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  bachelor jaar 3: halve minor
  master: wetenschapsstage, coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Trinity College Dublin

Trinity College Dublin is naast een universiteit voor academische excellentie ook een geweldige ervaring voor studenten. De historische campus is gelegen in het hart van Dublin. Met een onderwijstraditie van meer dan vier eeuwen oud is Trinity is geschikt voor getalenteerde en onderzoekende geesten die deel willen nemen aan grensverleggend onderzoek.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Medizinische Universität Innsbruck

De Medische Universiteit van Innsbruck boekt uitmuntende prestaties op het gebied van onderzoek, educatie en patiëntzorg. Samen met het academisch ziekenhuis in Innsbruck is de universiteit het epicentrum van medicijnonderzoek in het westen van Oostenrijk.

De universiteit focust zich op internationaal en innovatief onderzoek in de velden oncologie, neurowetenschappen, immunologie en infectiologie. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Universitätsmedizin Göttingen

De faculteit der Medicijnen aan de Georg August Universiteit van Göttingen is een van de grootste medische scholen in Duitsland. 

Het lesgevende orgaan bestaat uit 105 professoren en ongeveer 100 privé docenten. In totaal zijn er 3600 studenten actief in de Menselijke Geneeskunde en ongeveer 500 studenten in Tandheelkunde. Ongeveer tien procent van de studenten komt uit het buitenland.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Semmelweis University

Semmelweis University is een gerenommeerd instituut voor hoger Onderwijs in Hongarije en in de Centraal Europese regio op het gebied van geneeskunde en gezondheidzorg. De lesprogramma’s worden in 3 talen aangeboden (Hongaars, Engels, Duits).

Naast onderwijs biedt Semmelweis University een breed palet aan health care services. Met bijna 40 patiëntzorg units is het één va de grootste gezondheidscentra in Hongarije.

Semmelweis University ontving de prestigieuze Research University titel voor de tweede keer in 2013.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Université de Strasbourg

De universiteit van Strasbourg is constant bezig met het verbeteren van het curriculum en het opnemen van nieuwe faciliteiten. Dit om het niveau van educatie en onderzoek hoog te houden. Deze universiteit is lid van zowel Eurolife als LERU.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage  

Wil je graag voor onderzoek naar de Verenigde Staten? Kies dan voor een van de universiteiten van de Ivy League.

Het LUMC is officieel geen partner met de universiteiten binnen de Ivy League. Wel is onderzoek incidenteel mogelijk. Voor meer informatie kan je een mail sturen naar intoff@lumc.nl of een afspraak maken met de adviseur Internationalisering via het afspraken systeem

Universiteiten binnen de Ivy League zijn:

In dit overzicht zie je de overige partners waar het LUMC een overeenkomst mee heeft.  

Universität Heidelberg
Deze universiteit is ook lid van de LERU.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
  Frontier of Sciences (FOS) courses in summer (approx. June to August) 
 • Geneeskunde
  master:  wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

KU Leuven
Deze universiteit is ook lid van de LERU. Het LUMC, en universiteit Leiden hebben een strategische samenwerking gesloten op vele gebieden.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  bachelor jaar 2: 10 weken vakken
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

 

Universidad de Ciencias Medicas de la Havana

Het minoronderwijs wordt in het Nederlands en Engels gegeven, maar om coschappen te kunnen volgen op Cuba is het van belang dat je Spaans spreekt.

 • Geneeskunde
  bachelor: halve minor
  master: wetenschapsstage, coschap huisartsgeneeskunde

National University of Ireland, Galway

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor: stage
  master: JRP 1 of 2

Universitas Indonesia

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  bachelor jaar 3: halve minor
  master: wetenschapsstage

Ahmad Dahlan University

 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage

Universitas Hasanuddin

 • Geneeskunde
  bachelor: halve minor

  master: wetenschapsstage

Universitas Katolik Indonesia Atma Jaya

 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage

Universitas Airlangga

 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage

Nagasaki University

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en keuze coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

National University Singapore

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Andere universiteiten en instituten waar wel samenwerkingsovereenkomsten mee gesloten zijn:

Studenten van de opleiding Biomedische wetenschappen hebben de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Hieronder staan trajecten in het buitenland omschreven waar veel gebruik van wordt gemaakt. Wil je iets anders? Bekijk dan het volledige overzicht van stage- en studieplekken in het buitenland op het facultaire tabblad.

Semester in Zweden

Tijdens de bachelor biomedische wetenschappen kun je gedurende het tweede jaar vakken volgen aan het Karolinska Institutet in Zweden. De vakken die in Zweden gegeven worden zijn gelijkwaardig en gelijktijdig met de tweedejaars blokken in Leiden en worden in het Engels gegeven. Zo loop je geen studievertraging op. Als je graag naar Karolinska wil voor de uitwisseling, dan moet je, onder andere, laten zien:

 • Met welke resultaten je alle vakken tot dan toe gehaald hebt’
 • Dat je je, naast de studie, voldoende ontwikkeld hebt. Hierbij kun je denken aan hobby's, bijbaantjes of activiteiten bij een studentenvereniging.

Op basis van deze gegevens worden twee keer per jaar maximaal 8 Karolinska-gangers geselecteerd. Eind januari/begin februari is er een voorlichtingsbijeenkomst ingeroosterd, waarna je je op kunt geven.

Stages

In jaar 3 van de bachelor biomedische wetenschappen is het ook mogelijk om de bachelor stage in het buitenland te doen. Het wordt aangeraden om deze stage in Europa te doen omdat het de eerste stage is. Ook kun je in jaar 3 van de bachelor binnen sommige halve minoren naar landen als Frankrijk, Indonesië en Cuba. Ook kun je voor een heel semester naar Edinburgh. Je mag ook zelf een alternatieve minor zoeken die moet voldoen aan de eisen van de minor. Alle keuzemogelijkheden zijn terug te vinden op het facultaire tabblad.

Wil je op een ander moment naar het buitenland? Neem dan contact op met de coördinator internationalisering via intoff@lumc.nl.

Minoren en halve minoren

In je derde jaar kun je naar het buitenland in je vrijekeuze ruimte (eerste 10 weken van het studiejaar). Dit kan als onderdeel van de buitenlandse half minorenprogramma van het LUMC, maar je kunt ook zelf iets regelen. Houd er rekening mee dat het studiejaar op een ander tijdstip kan starten, dat er vaak geen vakken in blokken zijn en dat er soms een minimale eis van een half of heel jaar is.

Daarnaast kun je in het derde jaar ook je Student Research Project in het buitenland doen. Alle opties zijn te bekijken op het facultaire tabblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.