Universiteit Leiden

nl en

Waarheen?

De Universiteit Leiden heeft uitwisselingsprogramma’s bij universiteiten over de hele wereld. Je kunt dus kiezen uit veel bestemmingen.

Coronamaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. De coronamaatregelen kunnen van invloed zijn op je reisplannen. Lees er meer over op de website Studeren in tijden van corona.

Ga na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn

Voor je gaat zoeken naar een geschikte bestemming, is het belangrijk dat je weet uit welk soort uitwisselingsprogramma’s je kunt kiezen. Bekijk hiervoor het tabblad van je faculteit of opleiding. Er zijn bijvoorbeeld universiteitsbrede en facultaire uitwisselingsprogramma’s, en speciale uitwisselingsprogramma’s waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben.

Vind je bestemming

 • Je kunt zoeken naar universiteitsbrede uitwisselingprogramma's via Teams. Word lid van de Study Abroad University-wide Exchange programmes Team.
 • Je kunt zoeken naar facultaire uitwisselingsprogramma's of speciale uitwisselingsprogramma's specifiek voor jouw opleiding door de instructies op het tabblad van je faculteit of opleiding te volgen. 

Negatief reisadvies? Check je bestemming

Je kunt niet op uitwisseling naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Check hier of je bestemming veilig is. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe. Bekijk de pagina Gezondheid en veiligheid voor meer informatie.

Verder oriënteren

Verslagen van studenten

In de Study Abroad University-wide Exchange programmes Teams omgeving vind je verslagen die studenten hebben geschreven over hun studieactiviteit in het buitenland.

Study Abroad Festival

Het jaarlijkse Study Abroad Festival is hét startpunt van je buitenlandavontuur. Je kunt je verdiepen in het land waar jij graag wilt studeren, in gesprek gaan met studenten naar het buitenland zijn geweest, infosessies van je faculteit bezoeken en meer.

Via faculteit of opleiding

Bekijk de tabbladen van je faculteit of opleiding voor meer informatie over bestemmingen waar je via je faculteit of opleiding naartoe kan.

Tips bij het kiezen van je bestemming

Wees flexibel

De plaatsen in de uitwisselingsprogramma’s zijn beperkt. Dat betekent dat je niet gegarandeerd naar de bestemming van je voorkeur kunt gaan. Bedenk dat een verblijf in het buitenland op heel veel plaatsen een fantastische ervaring kan zijn. We raden je aan om veel opties open te houden door niet teveel strikte eisen te stellen.

Waar moet je op letten?

 • De vakken die je wilt volgen: zijn ze voor uitwisselingsstudenten toegankelijk?
 • De voertaal en eventuele taaleisen: beheers je de taal voldoende? Of kun je het benodigde niveau met een taalcursus bereiken?
 • De kosten van het dagelijks leven: die kunnen sterk verschillen per bestemming, zelfs binnen een land. Kom je uit met je budget?
 • Heb je speciale behoeften vanwege een functiebeperking of ziekte? Ga na of je bestemming hierin kan voorzien. Bekijk ook de pagina Gezondheid en veiligheid.
 • De sfeer, cultuur en omgeving: kies je voor groot- of kleinschalig, een grote stad of landelijke plek, iets heel anders dan je gewend bent of juist iets herkenbaars?
 • De gelijke behandeling van verschillende genderidentiteiten en seksuele voorkeuren: hoe zit dat op jouw bestemming? Bekijk het op ILGA.org.
Foto: Joëlle Dekkers

Uit welke uitwisselingsprogramma’s kan ik kiezen? 
Als student Psychologie kun je naar het buitenland gaan via de volgende soorten uitwisselingsprogramma’s:

 • Universiteitsbrede uitwisselingsprogramma’s (buiten Europa)
 • Uitwisselingsprogramma’s van het Instituut Psychologie via het Erasmus+ programma (binnen Europa)

Vind je bestemming

Universiteitsbrede bestemmingen (buiten Europa) vind je onder de tab Algemeen op de webpagina.

Het Instituut Psychologie heeft uitwisselingsovereenkomsten met psychologie opleidingen door heel Europa. Als je in deze lijst op een gastuniversiteit klikt, dan opent de uitwisselingswebsite van de desbetreffende universiteit met uitgebreide informatie. Daarnaast is er van de meeste gastuniversiteiten  een factsheet of brochure beschikbaar. Deze staan in het Microsoft Teams kanaal: Orientation Guide Erasmus+ Psychology exchange. Hier vind je ook de studentverslagen van voormalige psychologiestudenten die op uitwisseling zijn geweest.

Uitwisselingsprogramma’s via het Instituut Psychologie

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van je keuze:

 • Je kunt je alleen voor deze uitwisselingsplekken aanmelden als je psychologie studeert en aan de eisen voor een studie in het buitenland voldoet. 
 • Bij sommige Erasmus+ universiteiten mag je alleen psychologievakken studeren. Veel gastuniversiteiten bieden echter ook de optie aan om (een deel van je) vakken bij een andere opleiding te volgen. Meer informatie over het vakaanbod vind je op de website van de gastuniversiteit.
 • Niet alle aangeboden vakken kunnen echter worden goedgekeurd. Bekijk vooraf de eisen die het Instituut Psychologie stelt aan je vakkenpakket.
 • Ga na of het onderwijs dat wordt aangeboden door de gastuniversiteit aansluit bij jouw wensen en studieplan. Wil je graag je kennis verbreden door vakken van een ander vakgebied te volgen? Of ben je van plan om juist psychologie vakken te volgen die niet in Leiden worden aangeboden?
 • Bekijk ook de tips op het tabblad Algemeen. 
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.