Universiteit Leiden

nl en

Zelfstandig naar het buitenland

Je kunt ervoor kiezen om niet via een uitwisseling, maar zelfstandig naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld als je naar een bestemming wilt waar de Universiteit Leiden geen uitwisselingsovereenkomst mee heeft, of als je niet bent geselecteerd voor een uitwisseling.

Coronamaatregelen

Houd er rekening mee dat de coronamaatregelen van invloed kunnen zijn op je plannen. Bekijk de actuele informatie op de website Studeren in tijden van corona.

Studenten die zelfstandig naar het buitenland gaan noemen we ‘free movers’. Als je als free mover gaat, moet je veel zelf regelen. Je moet in ieder geval rekening houden met het volgende:

 • Veilige bestemming
  Je kunt niet op uitwisseling naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Bekijk de pagina Gezondheid en veiligheid voor meer informatie.
   
 • Dubbel collegegeld
  Als free mover betaal je collegegeld aan je gastuniversiteit. Daarnaast blijf je ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden, en daar betaal je ook collegegeld voor.
   
 • Zelf aanmelden
  Als free mover ben je zelf verantwoordelijk voor je aanmelding bij de buitenlandse universiteit. De Universiteit Leiden ondersteunt of adviseert je daarbij niet.
Foto: Lieuwe van Slooten
Foto: Lieuwe van Slooten
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.