Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Algemene informatie om je goed voor te bereiden op de start van jouw studie vind je op de volgende pagina’s:

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studiecoördinator.

LET OP: op sommige pagina's is de informatie verouderd,let daarom goed op de datum. Dit zal z.s.m. worden aangepast voor het studiejaar 2020 - 2021.

Start van de studie voor Engelse taal en cultuur

Is mijn inschrijving helemaal compleet?

Nadat je aanmelding in Studielink en de inschrijving bij de Universiteit Leiden zijn doorgestuurd naar de opleiding, ontvang je per e-mail het verzoek om een registratieformulier in te vullen. De deadline voor het invullen van het formulier is 25 augustus 2020.

Welke vakken ga ik volgen en wanneer?

Informatie over het studieprogramma is te vinden in de Studiegids. Het collegerooster en de jaarindeling vind je op de opleidingstab van de roosterpagina.

Hoe moet ik mij aanmelden voor hoorcolleges en werkgroepen?

Inschrijvingen voor hoorcolleges en werkgroepen gaan via uSis. In het eerste jaar wordt dit voor je gedaan. Je hoeft je dus niet zelf aan te melden.

Bij de meeste colleges wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving Brightspace. Hier hoef je niet apart voor in te schrijven, door de inschrijving in uSis word je automatisch ingeschreven voor de cursus in Brightspace.

Wat heb ik nodig om online colleges te volgen?

Voor het volgen van colleges heb je minimaal het volgende nodig: een laptop (of computer) met een microfoon en camera, en een internetverbinding.

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

De introductiebijeenkomst voor eerstejaars studenten is op dinsdag 1 september: programma van 11.00 - 13.00 uur. Op deze dag wordt waarschijnlijk ook het openingscollege gepland van 15.00 - 17.00 uur.

Gezien de coronamaatregelen bestaat de kans dat (een gedeelte van) het programma online zal plaatsvinden. We doen ons best uiterlijk op 31 juli op deze pagina bekend te maken waar en wanneer je precies verwacht wordt.

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Het eerste college is Filologie op maandag 7 september om 10.00 uur.

Hoe ziet het eerste semester er uit?

Onderstaand vind je een overzicht van belangrijke data in het eerste semester. Kijk op deze pagina voor de academische jaarkalender en op deze pagina het rooster.

Datum Activiteit
Maandag 31 augustus t/m woensdag 2 september Introductiedag opleiding
Donderdag 3 september t/m vrijdag 16 oktober Eerste semester: Blok I colleges
Maandag 19 t/m vrijdag 23 oktober Mid-term week (eerste (deel)tentamens)
Maandag 26 oktober t/m vrijdag 11 december Eerste semester: Blok II colleges
Maandag 14 december t/m donderdag 24 december Tentamenperiode eerste semester
Vrijdag 25 december t/m vrijdag 1 januari Collegevrije periode
Maandag 4 januari t/m vrijdag 29 januari Tentamenperiode en herkansingsperiode eerste semester
Eind januari Eerste studieadvies
Maandag 1 februari Start tweede semester

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

Informatie over het studiemateriaal is per vak te vinden in de studiegids. Readers (waarschijnlijk voor Philology 1 en Literature 1b) kun je bestellen via Readeronline.

De studievereniging Albion heeft meestal een boekendeal.

Is er een kennismakingsprogramma van de studievereniging?

Informatie over Albion wordt verstrekt in een informatiemail die in juli naar alle aankomende eerstejaarsstudenten zal uitgaan. Albion zal zich ook presenteren tijdens de eerstejaarsbijeenkomst.

Wat is Humanities Lab?

Het Humanities Lab is het Honours College programma van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Het Honours College geeft gemotiveerde studenten een extra uitdaging naast het reguliere bachelorprogramma. Je kunt in het 2de semester van het eerste jaar al starten met het Honours College: Humanities Lab.

Ik heb een vraag, waar kan ik terecht?

Veel informatie is online te vinden. Misschien het antwoord op jouw vraag ook wel? Kijk eerst op één van deze pagina’s:

Gaat jouw vraag over je inschrijving aan de Universiteit Leiden? Bijvoorbeeld over de betaling van je collegegeld? Dan kun je terecht bij de Front Office Studentzaken.

Heb je het antwoord op jouw vraag niet online kunnen vinden? Neem dan contact op met de studiecoördinator van OPLEIDING: NAAM via E-MAIL.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.