Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studiecoördinator.

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Ja, van dinsdag 4 tot en met donderdag 6 september zijn de Eerstejaarsdagen Geschiedenis.

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Het eerste college is het inleidende hoorcollege Oude Geschiedenis dat plaats vindt op Maandag 10 september, 11:15-13:00 uur in Lipsius/019.

Hoe kom ik aan de studiegids en het collegerooster?

Informatie over het studieprogramma is te vinden in de e-Studiegids. Het collegerooster en de jaarindeling vind je via de website van de opleiding Geschiedenis.

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Nee, alles is in orde als je je ingeschreven hebt bij de Universiteit Leiden, èn je het Online Aanmeldingsformulier voor de Opleiding Geschiedenis hebt ingevuld dat je per email ontvangen hebt.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

Nieuwe eerstejaarsstudenten Geschiedenis krijgen van de Onderwijsadministratie Huizinga een online aanmeldingsformulier voor de eerstejaarswerkgroepen Geschiedenis toegestuurd. De Onderwijsadministratie maakt vervolgens een groepsindeling en verzorgt de verdere inschrijving in uSis voor alle werkcolleges van het eerste semester. Voor de hoorcolleges en de tentamens schrijven jullie je in tijdens het uSis tutorial op woensdag 5 september, onder begeleiding van de mentorstudenten.

Bij de meeste colleges wordt gebruik gemaakt van Blackboard. Daar moet je apart voor inschrijven met je ULCN-account.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

De studieboeken voor het eerste jaar kun je met korting bestellen via de Historische Studievereniging Leiden (HSVL). De boekenlijst is onderdeel van het eerstejaarspakket dat je van de HSVL ontvangt. Er is geen verplichting om het via hen aan te schaffen. Op de Eerstejaarsdag op woensdag 6 september kunnen de bestelde boeken worden opgehaald.

Readers en syllabi kun je bestellen via Readeronline of worden beschikbaar gesteld via Blackboard (zie Studiegids).

Je kunt je boeken ook zelf aanschaffen, bijvoorbeeld online of bij boekhandels van Stockum of Kooyker in de Breestraat in Leiden.

Hoe kan ik mijn deficiënties wegwerken?

Er zijn bij Geschiedenis geen specifieke vereisten aan het vakkenpakket of vooropleiding, anders dan een VWO diploma of een (willekeurige) afgeronde propedeuse HBO of WO.

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

Ja, de Historische Studievereniging Leiden (HSVL) organiseert het middagprogramma van de Eerstejaarsdag (dinsdag 4 september) en het Eerstejaarsweekend. Meer informatie vind je in het eerstejaarspakket dat je van de HSVL ontvangt.

Wat is Humanities Lab?

Het Humanities Lab is het Honours College programma van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Het Honours College geeft gemotiveerde studenten een extra uitdaging naast het reguliere bachelorprogramma. Kies voor een honourstraject dat bij jou past en ontwikkel jouw talenten optimaal! Je kunt in het 2de semester van het eerste jaar al starten met het Honours College: Humanities Lab.

Hoe kom ik aan meer informatie?

Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink ontvang je in augustus een brief van de opleiding met gedetailleerde informatie over het introductieprogramma

Als je vragen hebt, kun je per email contact opnemen met de studiecoördinator propedeuse Geschiedenis, Matthijs Olieman (Stucogeschiedenis@hum.leidenuniv.nl).

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie