Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Dit collegejaar zal het onderwijs deels online zijn, en deels op locatie. Hoe dat er precies uitziet, leggen we je uit in de video Blended Learning at Leiden University.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke faciliteiten en diensten

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten. 

Lees meer over mentoren & tutoren

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Bekijk waar je terechtkunt voor begeleiding en advies.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie, advies en tips op YouTube de afspeellijst Get started at Leiden University!

Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Algemene informatie om je goed voor te bereiden op de start van jouw studie vind je op de volgende pagina’s:

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studiecoördinator.

Start van de studie voor Midden-Oostenstudies

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Het introductieprogramma voor eerstejaarsstudenten Midden-Oostenstudies  is op maandag 2 september 2019 vanaf 10.15 uur in Vrieshof 2/zaal 002.

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Het eerste college is op maandag 9 september om 9:15 uur. Dit is een taalverwervingscollege, je volgt Arabisch, Perzisch, Turks, modern Hebreeuws of Indonesisch.   

Hoe kom ik aan de studiegids en het collegerooster?

Informatie over het studieprogramma is te vinden in de e-Studiegids. Het collegerooster en de jaarindeling vind je via de website van de opleiding Midden-Oostenstudies.

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Nadat je aanmelding in Studielink en de inschrijving bij de Universiteit Leiden is doorgestuurd naar de opleiding, ontvang je begin juli per e-mail  informatie over de start van je studie.  Heb je deze e-mail niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar de studiecoördinator, mw. Drs. E.G. van Duijnen.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

Voor alle colleges (met uitzondering van taalverwerving Arabisch) moet je je aanmelden via uSis. Bij de meeste colleges wordt gebruik gemaakt van Blackboard. Voor de Backboardmodules moet je apart inschrijven met je ULCN-account. Hierover ontvang je meer informatie op de 1e jaarsdag.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

De meeste boeken kun je online kopen (Studystore, Van Stockum, Bol).

 Readers en syllabi kun je bestellen via Readeronline of worden beschikbaar gesteld via Blackboard (zie Studiegids).

Hoe kan ik mijn deficiënties wegwerken?

Niet van toepassing. Aan het vwo-profiel worden geen specifieke eisen gesteld.

Het is belangrijk dat je het Engels minimaal op VWO niveau beheerst.

Als je geen VWO hebt gedaan, dan wordt je aangeraden de gratis online toets DIALANG af te leggen via  https://dialangweb.lancaster.ac.uk/

Na deze toets heb je inzicht in je vaardigheden (lezen, schrijven, luisteren, grammatica, woordenschat). Om deze opleiding te kunnen volgen, is Engels op minimaal niveau B2 noodzakelijk.

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

De studievereniging Sheherazade is aanwezig op de eerstejaarsdag.

Wat is Humanities Lab?

Het Humanities Lab is het Honours College programma van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Het Honours College geeft gemotiveerde studenten een extra uitdaging naast het reguliere bachelorprogramma. Kies voor een honourstraject dat bij jou past en ontwikkel jouw talenten optimaal! Je kunt in het 2de semester van het eerste jaar al starten met het Honours College: Humanities Lab.

Hoe kom ik aan meer informatie?

Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink ontvang je begin juli een e-mail van de opleiding met gedetailleerde informatie over het introductieprogramma ( de 1e week van september). Meer informatie is verkrijgbaar bij de studiecoördinator van de opleiding Midden-Oostenstudies, mw. Drs. E.G. van Duijnen. Je kunt ook de website van de opleiding Midden-Oostenstudies raadplegen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.