Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Begin goed voorbereid en haal meer uit de start van je studie!

Welkom in Leiden
Welkom in Leiden

Praktische zaken

Hier op de studentenwebsite vind je eenvoudig veel praktische informatie over je studie: over het onderwijs, administratieve zaken, begeleiding, sociale activiteiten en veel meer. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Introductie

Geef je op voor een introductieprogramma! De beste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Verenigingen

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur. Lees meer over de verenigingen

Voordelig sporten

Als Leidse student  heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum. Bezoek de website van het Universitair Sportcentrum

Welkom in Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Begin goed voorbereid en haal meer uit de start van je studie!

Informatie voor nieuwe bachelor- en masterstudenten

Met je ULCN account heb je toegang tot verschillende ICT diensten van de Universiteit Leiden, zoals Blackboard, uSis en uMail. Lees hier hoe je aan een studentenaccount komt en bekijk de handleiding hoe je start in Blackboard en uSis.

Na het ontvangen en activeren van je ULCN account, vraag je direct een LU card aan. Deze gebruik je als:

 • Legitimatiebewijs van de Universiteit Leiden
 • Bibliotheekkaart van de UBL
 • Print- en kopieerkaart
 • Toegangskaart tot gebouwen en ruimtes
 • Toegangskaart tot parkeerterreinen
 • Toegangskaart tot de Hortus Botanicus

Elke opleiding heeft een eigen curriculum. Zie de e-Studiegids voor informatie over het curriculum, de vakinhoud en benodigd studiemateriaal.

Zodra jou bekend is welke vakken je moet volgen en welk studiemateriaal je daarvoor nodig hebt, kun je op de pagina Boeken en studiemateriaal lezen hoe je aan het studiemateriaal kunt komen.

Deeltijders, hogerejaars en masterstudenten stellen aan de hand van de e-studiegids en het werkgroepen- en hoorcollegerooster zelf hun rooster samen. Zie hiervoor de roosterwebsite. Voltijd eerstejaars studenten in een tutorgroep schrijven zich niet zelf in voor vakken en tentamens. Zij kunnen de link volgen om het tutorgroepenrooster te bekijken.

Voor het inschrijven voor vakken en tentamens gelden regels. Zo ook voor deelname aan het onderwijs en tentamens. Daarnaast zijn er buiten de reguliere tentamenkansen mogelijkheden waar je als student aanspraak op kunt maken, mits je aan de voorwaarden voldoet. Meer informatie hierover lees je op de pagina over het inschrijven voor vakken en tentamens.

Blackboard is de digitale leeromgeving voor studenten, onmisbaar om je studie op een goede manier te kunnen beginnen en volgen. Om toegang te hebben tot Blackboard van een bepaald vak moet de student zich eerst 'enrollen' voor dat vak bij Blackboard.
Meer informatie en instructies over Blackboard.

De meeste colleges zullen plaatsvinden in het KOG, oftewel het Kamerlingh Onnes Gebouw. Een plattegrond van het gebouw vind je hier.

Informatie voor eerstejaars bachelorstudenten

Studiesysteem propedeuse voor voltijdstudenten

Als voltijd eerstejaarsstudent word je voor het begin van het collegejaar ingedeeld in een tutorgroep van ongeveer 35 studenten die allemaal dezelfde opleiding volgen als jij. In deze tutorgroep volg je het hele eerste jaar (werkgroep)onderwijs. Studenten in een tutorgroep worden door de faculteit ingeschreven voor vakken en tentamens, en zijn verplicht de werkgroepen te volgen. Je moet je wel zelf aanmelden voor de vakken via Blackboard. 
Meer informatie en instructies over Blackboard.

Begin je jaar goed en kom je welkomstpakket ophalen tijdens de faculteitenochtend op dinsdag 14 augustus 2018 tussen 11.00 en 12.00 uur. Mocht je jouw pakket dan niet hebben opgehaald dan kan dit nog van 15 augustus t/m 29 augustus 2018. Het ophalen kan alleen in persoon op werkdagen van 13.30 – 16.00 uur bij de balie van het OIC (kamer C031) van het Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25. Doe dit zo spoedig mogelijk en wacht niet tot de allerlaatste dag!

Alle voltijd eerstejaarsstudenten in een tutorgroep hebben verplichte aanwezigheid bij werkgroepen. Pas als je aan de aanwezigheidsplicht hebt voldaan, krijg je toegang tot het tentamen. Zie de aanwezigheidsfolder voor meer informatie.

Voor propedeusetentamens geldt dat er per jaar maximaal twee kansen bestaan om een tentamen te maken. Voltijd eerstejaarsstudenten die in een tutorgroep zijn ingedeeld moeten aan het eerste tentamen hebben deelgenomen, én daarvoor minimaal een 4 hebben behaald om toegang te krijgen tot het hertentamen. Als deeltijdstudent hoef je niet deel te nemen aan de eerste kans, maar als je deelneemt moet je wel minimaal een 4 behalen om toegang te krijgen tot het hertentamen.

Onder alle propedeuse studenten (zowel voltijd als deeltijd) wordt een taaltoets afgenomen. Studenten van de Juridische Opleidingen dienen de juridische taaltoets te maken. Studenten Criminologie dienen de criminologische taaltoets te maken. De taaltoets dient te worden behaald om de propedeuse te kunnen behalen. Studenten Criminologie wordt dringend aanbevolen de taaltoets te behalen voordat zij het vak Criminologische Vaardigheden (tweede semester van het eerste jaar) volgen.

Voor meer informatie over de taaltoets, oefenmateriaal (zoals oude taaltoetsen) en de afnamedata van de taaltoets wordt verwezen naar de taaltoetsomgeving op Blackboard. Mededelingen over de taaltoets, zoals antwoordsleutels (publicatie binnen enkele dagen na de taaltoetsafname) worden ook op deze omgeving gepubliceerd. Zorg ervoor dat je je meteen aan het begin van het studiejaar 'enrollt' voor de taaltoetsomgeving van Blackboard.

Begin tijdig met eventueel noodzakelijke voorbereidingen voor de taaltoets. Houd hierbij rekening met (her)tentamens van andere vakken die in dezelfde periode worden afgenomen als de taaltoets.

In het eerste jaar volgen alle voltijd eerstejaarsstudenten in een tutorgroep het vak LLP. Tijdens deze bijeenkomsten word je wegwijs gemaakt in Leiden en de juridische of criminologische wereld. Dat begint al in de verplichte introductieweek van maandag 3 september tot en met vrijdag 7 september 2018. Deeltijdstudenten volgen LLP om roostertechnische redenen niet, maar hen wordt van harte aanbevolen om de LLP syllabus aan te schaffen.
Meer informatie over LLP

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie