Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Dit collegejaar zal het onderwijs deels online zijn, en deels op locatie. Hoe dat er precies uitziet, leggen we je uit in de video Blended Learning at Leiden University.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke faciliteiten en diensten

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten. 

Lees meer over mentoren & tutoren

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Bekijk waar je terechtkunt voor begeleiding en advies.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie, advies en tips op YouTube de afspeellijst Get started at Leiden University!

Welkom in Leiden

Informatie voor nieuwe bachelor- en masterstudenten

Met je ULCN account heb je toegang tot verschillende ICT diensten van de Universiteit Leiden, zoals Brightspace, uSis en uMail. Lees hier hoe je aan een studentenaccount komt. 

Na het ontvangen en activeren van je ULCN account, vraag je direct een LU card aan. Deze gebruik je als:

 • Legitimatiebewijs van de Universiteit Leiden
 • Bibliotheekkaart van de UBL
 • Print- en kopieerkaart
 • Toegangskaart tot gebouwen en ruimtes
 • Toegangskaart tot parkeerterreinen
 • Toegangskaart tot de Hortus Botanicus

LET OP: een LU-card is geen bewijs van inschrijving! Je krijgt een collegekaart als je definitief ingeschreven bent.

Elke opleiding heeft een eigen curriculum. Zie de e-Studiegids voor informatie over het curriculum, de vakinhoud en benodigd studiemateriaal.

Zodra jou bekend is welke vakken je moet volgen en welk studiemateriaal je daarvoor nodig hebt, kun je op de pagina Boeken en studiemateriaal lezen hoe je aan het studiemateriaal kunt komen.

Deeltijders, hogerejaars en masterstudenten stellen aan de hand van de e-studiegids en het werkgroepen- en hoorcollegerooster zelf hun rooster samen. Zie hiervoor de roosterwebsite. Voltijd eerstejaars studenten in een tutorgroep schrijven zich niet zelf in voor onderwijs en tentamens. Zij kunnen de link volgen om het tutorgroepenrooster te bekijken.

Voor het inschrijven voor onderwijs en tentamens gelden regels. Zo ook voor deelname aan het onderwijs en tentamens. Daarnaast zijn er buiten de reguliere tentamenkansen mogelijkheden waar je als student aanspraak op kunt maken, mits je aan de voorwaarden voldoet. Meer informatie hierover lees je op de pagina over het inschrijven voor vakken en tentamens.

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Ieder vak een eigen leeromgeving in Brightspace.
Studenten kunnen gemakkelijk vanaf iedere computer (of mobiel apparaat), sheets en andere relevante documenten ophalen, vragen stellen, discussiëren, nieuwsbe­richten van de docent lezen en digitale opdrachten maken en inleveren.

1. Wat betekent dit voor studenten?

Het betekent dat studenten, willen zij met succes het onderwijs kunnen volgen, regelmatig op de Brightspace-omgeving van hun vak(ken) moeten kijken. De docenten gaan ervan uit dat de op Brightspace geplaatste informatie door de studenten gelezen zal worden.

Het aanmelden voor een Brightspace-omgeving (enrollen)

Studenten krijgen toegang tot de Brightspace-omgeving van een bepaald vak door zich via uSis voor het onderwijs in te schrijven. Na aanmelding voor het hoorcollege in uSis kan de Brightspace-omgeving van het vak dezelfde dag nog geraadpleegd worden. Voor eerstejaarsstudenten (die onderwijs volgen in een tutorgroep) geldt dat ze door het OIC worden aangemeld voor het onderwijs en daarmee ook voor de Brightspace-omgeving van het vak dat ze volgen.

Bekijk voor meer informatie deze pagina.

Vragen over Brightspace? 

Er zijn handleidingen beschikbaar op: universiteitleiden.screenstepslive.com

Verder staat er op elke Brightspace-omgeving een menu-item ‘Help’ waarmee je automatisch op de betreffende handleidingenpagina terecht komt.

De meeste colleges zullen vanwege COVID-19 online plaatsvinden. Indien onderwijs gegeven wordt op locatie dan vindt het plaats in het KOG, oftewel het Kamerlingh Onnes Gebouw. Een plattegrond van het gebouw vind je hier.

Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid leiden we je op tot academisch jurist met de juiste basis voor de arbeidsmarkt of voor een vervolgopleiding. De in Leiden geleerde vaardigheden komen goed van pas in je verdere loopbaan, ook als je besluit geen juridisch werk te gaan doen. Bekijk op de site Leiden Law Skills welke vaardigheden je tijdens je studie op kan doen. 

Informatie voor eerstejaars bachelorstudenten

Studiesysteem propedeuse voor voltijdstudenten

Als voltijd eerstejaarsstudent word je voor het begin van het collegejaar ingedeeld in een tutorgroep van ongeveer 15 studenten die allemaal dezelfde opleiding volgen als jij. In deze tutorgroep volg je het hele eerste jaar (werkgroep)onderwijs. Voor het studiejaar 2020-2021 worden eerstejaarsstudenten (die onderwijs volgen in een tutorgroep) automatisch aangemeld voor het onderwijs en daarmee voor de Brightspace-omgeving van het vak wat ze volgen. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Voor propedeusetentamens geldt dat er per jaar maximaal twee kansen bestaan om een tentamen te maken. Voltijd eerstejaarsstudenten die in een tutorgroep zijn ingedeeld moeten aan het eerste tentamen hebben deelgenomen, én daarvoor minimaal een 4 hebben behaald om toegang te krijgen tot het hertentamen. Als deeltijdstudent hoef je niet deel te nemen aan de eerste kans, maar als je deelneemt moet je wel minimaal een 4 behalen om toegang te krijgen tot het hertentamen.

Onder alle propedeuse studenten (zowel voltijd als deeltijd) wordt een taaltoets afgenomen. Studenten van de Juridische Opleidingen dienen de juridische taaltoets te maken. Studenten Criminologie dienen de criminologische taaltoets te maken. De taaltoets dient te worden behaald om de propedeuse te kunnen behalen. Studenten Criminologie wordt dringend aanbevolen de taaltoets te behalen voordat zij het vak Criminologische Vaardigheden (tweede semester van het eerste jaar) volgen.

Voor meer informatie over de taaltoets, oefenmateriaal (zoals oude taaltoetsen) en de afnamedata van de taaltoets wordt verwezen naar de taaltoetsomgeving op Brightspace. Mededelingen over de taaltoets, zoals antwoordsleutels (publicatie binnen enkele dagen na de taaltoetsafname) worden ook op deze omgeving gepubliceerd. 

Deeltijdstudenten en herkansers dienen zich, om toegang te krijgen tot de digitale leeromgeving van de Taaltoets in Brightspace, in te schrijven via uSis middels de activiteitscode 16178. Zij dienen zich ook zelf aan te melden voor het tentamen.
Voltijdstudenten (in een tutorgroep) worden door het OIC aangemeld en krijgen daarmee toegang tot Brightspace.

Begin tijdig met eventueel noodzakelijke voorbereidingen voor de taaltoets. Houd hierbij rekening met (her)tentamens van andere vakken die in dezelfde periode worden afgenomen als de taaltoets.

Meer informatie over LLP vind je hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.