Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Dit collegejaar zal het onderwijs deels online zijn, en deels op locatie. Hoe dat er precies uitziet, leggen we je uit in de video Blended Learning at Leiden University.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke faciliteiten en diensten

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten. 

Lees meer over mentoren & tutoren

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Bekijk waar je terechtkunt voor begeleiding en advies.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie, advies en tips op YouTube de afspeellijst Get started at Leiden University!

Start de Academische Pabo goed

Je gaat beginnen aan de Academische Pabo Leiden. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Vanwege de Coronamaatregelen zijn de mogelijkheden om in onze gebouwen van de hogeschool en universiteit onderwijs te geven beperkt. Waar dat verantwoord en veilig kan, wordt het onderwijs fysiek in Leiden gegeven op de hogeschool of de Faculteit Sociale Wetenschappen. Houd er echter rekening mee dat veel vakken online gegeven zullen worden.

Voor het tweede semester wordt opnieuw bekeken wat de mogelijkheden voor onderwijs on campus zijn. Wij volgen het overheidsbeleid op de voet en als dat aanleiding geeft tot wijzigingen informeren we jullie daar zo snel mogelijk over.

Om aan de Academische Pabo te kunnen beginnen, is het nodig dat je tijdig als student ingeschreven staat bij zowel Hogeschool Leiden als bij de Universiteit Leiden. Doorloop deze procedure zorgvuldig en in de juiste volgorde. Het is van groot belang je inschrijving zo snel mogelijk in orde te maken, zodat je als het collegejaar begint toegang hebt tot alle (ICT)-voorzieningen van zowel Hogeschool als Universiteit.

Lees hoe je je inschrijft ››

We willen je graag uitnodigen voor verschillende introductieactiviteiten:

 • Van 5 t/m 19 augustus 2020 vindt de El Cid-week plaats. Dit is een algemene kennismaking met de stad Leiden voor alle nieuwe studenten. Daarnaast zetten alle culturele, religieuze, sport-, muziek- en gezelligheidsverenigingen in Leiden hun deuren (digitaal) voor je open zodat je overal een kijkje kunt nemen. Op www.elcidweek.nl kun je lezen hoe je je aan moet melden. Deelname is niet verplicht maar wel aan te raden.

Van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september 2020 staat de introductie van de Academische Pabo op het programma.

Op maandag 31 augustus 2020 begint de Academische Pabo, samen met de reguliere Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen, met een welkomstcollege. Dit college wordt online gegeven van 9.30 – 10.30 uur. Je ontvangt van tevoren bericht hoe je het kunt bekijken.

Van 13.00 tot 15.00 uur verwachten we alle ACPA-eerstejaars Op de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) in Leiden voor de eerste Tutoraatsbijeenkomst.

Donderdag 3 en vrijdag 4 september zijn gereserveerd voor de speciale introductiedagen voor de eerstejaars van de Academische Pabo. Op vrijdag vinden de activiteiten in de buitenlucht plaats. Houd hier rekening mee met je kleding. Meer informatie over het programma van deze dagen krijg je op maandag 31 augustus van je tutoren.

Informatie over de universitaire vakken van de Academische Pabo staat in de Studiegids. Per vak is hierin een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm te vinden.

Het rooster 2020-2021 met daarin alle informatie over hoor- en werkcolleges en tentamendata van de universitaire vakken staat op de studentenwebsite. Ook kun je in het rooster zien of een vak online wordt gegeven (dan staat er ONLINE/HOME achter de tijd vermeld) of on campus (dan staat er een zaalnummer vermeld). Eventuele wijzigingen worden hier bekend gemaakt, dus raadpleeg het rooster regelmatig.

Informatie over de pabovakken (inhoudelijk en rooster) staat in de Elektronische Leeromgeving (ELO) van de Hogeschool. Hierop kun je inloggen met het account dat je van de pabo/Hogeschool Leiden ontvangt. In de eerste week van de studie wordt je uitgelegd hoe dat precies werkt.

Vanaf blok 1 loop je elke dinsdag stage op een basisschool. De stageplaatsen worden door het Stagebureau van de pabo geregeld. Mocht je vóór de start van het studiejaar een ander adres krijgen, omdat je bijvoorbeeld een kamer hebt gevonden in Leiden - geef deze adreswijziging dan zo snel mogelijk door aan het Stagebureau of 071-5188723. Het Stagebureau kan dan een stageschool zoeken in de buurt van je (nieuwe) adres.

Universitaire vakken
In het universitaire deel van de Academische Pabo moet je je via uSis aanmelden voor tentamens, inschrijven voor colleges en werkgroepen en kun je uitslagen raadplegen en adresgegevens wijzigen.

LET OP: in het eerste blok schrijven wij je in voor alle werkgroepen, hoorcolleges en tentamens. Mocht je de vakken uit het eerste blok niet bij het eerste tentamen hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansingen van de vakken uit blok 1. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet.

Lees meer over aan- en afmelding tentamens ››

Vanaf blok 2 moet je je zelf voor alle werkgroepen, colleges én tentamens inschrijven. Ook de inschrijving voor hoor- en werkcolleges is verplicht. De inschrijving voor de hoor- en werkcolleges van blok 2 sluit op 18 oktober 2020.

Pabovakken
Voor de pabovakken hoef je je niet in te schrijven. Ook voor de tentamens van de pabovakken is inschrijven niet nodig.

Boeken Academische Pabo (deel pabo)
De boeken die je voor de pabovakken moet aanschaffen, staan in een overzichtelijke boekenlijst. Je hoeft alleen de boeken van studiejaar 1 aan te schaffen.

De ‘aanbevolen’ literatuur behoort niet tot de verplichte lesstof. Schaf deze boeken pas aan nadat je hebt overlegd met de docent.

Boeken Academische Pabo (deel universiteit)
Alle boeken die je aan moet schaffen voor jaar 1, semester 1 van de Academische Pabo vind je in deze boekenlijst. Als je lid wordt van Studieverenging Emile, kun je je studieboeken met korting aanschaffen via hun webshop. De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids. Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Onderwijs aan de Academische Pabo Leiden speelt zich niet alleen binnen de hogeschool en de universiteit af. Wij willen ons programma verrijken en je inspireren door ook onderwijs aan te bieden buiten de muren van onze opleiding. Vanwege de Coronamaatregelen is er geen introductiekamp, maar wordt op 3 en 4 september een alternatief programma aangeboden. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Wel wordt in periode 1 binnen de module Taal een bezoek gebracht aan het kinderboekenmuseum in Den Haag. Dit bezoek is voor eigen rekening.

Studievereniging Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken.

Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over de eerstejaarsactiviteit. Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile ››

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP. 

Ook is er een speciale Academische Pabo-studentenraad, waar studenten en docenten met elkaar in gesprek gaan over het curriculum, de kwaliteit van het onderwijs en aanverwante zaken. Deze raad organiseert verder interessante symposia, lezingen en borrels. Vanuit de raad neemt een afvaardiging deel aan de Opleidingscommissie van de pabo, die een vergelijkbare functie heeft als de Opleidingscommissie van Pedagogische Wetenschappen.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijsboekje uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW). Alle informatie over het Bindend Studie Advies (BSA) hebben we in een handzaam boekje  voor je samengevat.

De pabo heeft een digitale Studiegids met allemaal praktische en organisatorische informatie. Deze is te vinden op de Elektronische Leeromgeving (ELO).

Standaardvoorzieningen bij dyslexie
Heb je dyslexie, dan kun je extra tijd en vergrote letters bij toetsen aanvragen. Kom voor het aanvragen van deze voorzieningen in de eerste weken van september op het spreekuur van het Studentendecanaat: iedere werkdag tussen 13.00 en 15.00 uur in Z0.024. Neem dan ook het origineel van je dyslexieverklaring mee.

Andere functiebeperking of niet genoeg aan de standaardvoorzieningen?
Verwacht je tijdens je studie tegen belemmeringen aan te lopen die extra voorzieningen vragen? Dan nodigen wij je uit voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek kijken we naar welke voorzieningen jou kunnen helpen.

Plan je intake direct in de agenda van de decaan van jouw opleiding. 

Of stuur een mail en vermeld jouw gegevens, de naam van je opleiding, je studentnummer en de aard van je functiebeperking.

Neem altijd een officiële (medische) verklaring mee
Als je voorzieningen wilt aanvragen, heb je een originele verklaring van je functiebeperking nodig. Deze moet afgegeven zijn door een erkende deskundige. Heb je een intakegesprek gepland? Neem je verklaring dan gelijk mee.

Jouw (medische) gegevens worden alleen gebruikt voor het aanvragen van voorzieningen bij examencommissie en/of onderwijsmanager. Ze zullen niet aan derden worden verstrekt.

Voor voorzieningen bij het universitaire deel van de Academische Pabo neem je contact op met Jacquy Bouwer, de studieadviseur.

Met vragen over het universitaire deel van de Academische Pabo kun je terecht bij het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit. Dat is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen.

Ook kun je altijd terecht bij Jacquy Bouwer, de studieadviseur van de Academische Pabo.

Vragen over het pabodeel van de Academische Pabo kun je op de Hogeschool stellen aan de medewerkers van Studentzaken. Je vindt hen in de FO-gang. Ze zijn ook telefonisch bereikbaar via: 071 - 51888 81 of per mail studentzaken@hsleiden.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.