Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Start je bacheloropleiding goed

Op 6 september a.s. ga je beginnen aan de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Het onderwijs in de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen zal vanaf 6 september a.s. gedeeltelijk online en gedeeltelijk fysiek gegeven worden in de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW). Op grond van de Coronamaatregelen voor het Hoger Onderwijs mogen er niet meer dan 75 studenten tegelijkertijd aanwezig zijn in een onderwijsruimte. Dat betekent dat alle werkgroepen gewoon fysiek gegeven worden in de FSW. Grote hoorcolleges (met meer dan 75 studenten) zullen in blok 1 echter online in de vorm van weblectures gegeven worden. Zodra de overheid de maatregelen verruimt worden ook de hoorcolleges fysiek gegeven. Daarover ontvangen jullie tijdig bericht. In het rooster kun je zien of een college fysiek wordt gegeven (dan staat er een zaalnummer in het rooster) of online (dan staat er ONLINE in het rooster).

Op maandag 6 september a.s. kunnen jullie het welkomstcollege online volgen vanaf 9.15 uur; dit wordt gestreamd. De link waarmee je dat kunt doen ontvang je per mail.

Op maandag 6 september kun je vanaf 9.15 uur het welkomstcollege online volgen. Dit wordt gestreamd. De link waarmee je dat kunt doen ontvang je per mail.

De hoorcolleges van het vak Inleiding in de Psychologie vinden plaats in de vorm van weblectures. Je ontvangt hierover van de docenten meer informatie.

Op woensdag 8 september óf donderdag 9 september vinden, fysiek in de Faculteit Sociale Wetenschappen, de eerste bijeenkomsten van het Tutoraat plaats. Je ontvangt van tevoren bericht over de groep waarin je ingedeeld bent en de tijd en zaal waar je verwacht wordt.

In de Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm. Daarnaast heeft ieder vak een eigen module met meer informatie in de digitale leeromgeving Brightspace. Het digitale rooster 2021-2022 van de universitaire vakken vind je in MyTimetable. Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt, dus raadpleeg het rooster regelmatig

Voor alle vakken moet je je inschrijven via uSis. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 (d.w.z. blok 1 en blok 2) en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2 (blok 3 en blok 4).

Door je in te schrijven voor het vak sta je automatisch ook ingeschreven voor de Brightspacemodule èn voor de eerste tentamengelegenheid van dat vak. Wie niet ingeschreven is voor een vak heeft dus ook geen toegang tot de Brightspacemodule en kan niet deelnemen aan de eerste tentamengelegenheid van dat vak.

LET OP: in het eerste semester schrijven wij je in voor alle vakken. Je staat dan ingeschreven voor de hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules en voor de eerste tentamengelegenheden van de vakken uit semester 1. Mocht je een vak uit het eerste semester niet bij het eerste tentamengelegenheid hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansing van dat vak uit semester 1. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Voor alle vakken van semester 2 moet je je zelf inschrijven. Dat kan vanaf medio december 2021.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens (onder ‘Lees meer’) ››

Alle boeken die je aan moet schaffen voor jaar 1, semester 1 van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen vind je in de webshop van Studievereniging Emile. Als je lid wordt van Studievereniging Emile, kun je je studieboeken met korting aanschaffen via hun webshop. De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids. Je kunt de studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Studievereniging Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken.

Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over de speciale eerstejaarsactiviteit in onderstaande brochure. Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile ››

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijsboekje uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW).

Download het Wegwijsboekje Pedagogische Wetenschappen ››

Alles wat je moet weten over het Bindend Studieadvies (BSA) vind je in deze brochure

Het Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen. De medewerkers van het OSC helpen je meteen. Ook de studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen staan altijd voor je klaar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.