Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Start je bacheloropleiding goed

In september ga je beginnen aan de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. 

Op maandag 2 september 2019 begint de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen met een welkomstcollege.

Je wordt om 9.00 uur verwacht in zaal SC01 van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW). Zie de contactgevens voor het adres en de routebeschrijving.

Op maandag 2 september vindt, aansluitend op het welkomstcollege het introductiecollege ICT plaats. Hierin worden alle ICT-voorzieningen die in het onderwijs worden gebruikt, toegelicht.

Van 15.00 tot 16.00 uur verwachten we je in zaal SA41, waar je allerlei praktische informatie krijgt over het onderwijs en het Bindend Studie Advies (BSA).

Op woensdag 4 en donderdag 5 september vinden de eerste bijeenkomsten van het Tutoraat plaats. Je ontvangt van tevoren bericht over de groep waarin je ingedeeld bent en de tijd en zaal waar je verwacht wordt. Tot besluit van de eerste week volg je op vrijdag 6 september 2019 van 11.15 tot 13.00 uur het eerste college van Inleiding in de Psychologie in zaal SC01 van de FSW.

Op dinsdag 3 september ben je vanaf 16.00 uur van harte welkom in de hal van de Faculteit der Sociale Wetenschappen om samen met je medestudenten de start van het nieuwe academische jaar te vieren met een feestelijke borrel.

In de Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm.

Het rooster 2019-2020 met daarin alle informatie over hoor- en werkcolleges en tentamendata staat op onze website. Raadpleeg dit regelmatig; eventuele wijzigingen worden in het rooster bekend gemaakt.

Via uSis kun je je aan- of afmelden voor tentamens, inschrijven voor colleges en werkgroepen en uitslagen raadplegen en adresgegevens wijzigen.

LET OP: in het eerste blok schrijven wij je in voor alle werkgroepen, hoorcolleges en tentamens. Mocht je de vakken uit het eerste blok niet bij het eerste tentamen hebben gehaald, moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansingen van de vakken uit blok 1. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet.

Vanaf blok 2 moet je jezelf voor alle werkgroepen, colleges én tentamens inschrijven. Ook de inschrijving voor hoor- en werkcolleges is verplicht. De inschrijving voor de hoor- en werkcolleges van blok 2 sluit op 20 oktober 2019.

Meer informatie over uSis krijg je tijdens het ICT-college op maandag 2 september.

Op de website van onze studievereniging Emile, vind je de boekenlijst. Als je lid wordt, kun je je studieboeken met korting aanschaffen. De webshop is beperkt open, dus houd de website van Emile goed in de gaten! De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids.

Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Studievereniging Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken en je ontvangt een aantal keer per jaar het verenigingsblad Tabula Scripta. Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over het eerstejaarsweekend.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile inclusief het eerstejaarsweekend ››

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijsboekje uit waarin een korte beschrijving staat van de bachelor- en masteropleidingen en van de organisatie van het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Verder vind je er allerlei informatie in die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW).

Tijdens de eerste bijeenkomst van je Tutoraatsgroep ontvang je een exemplaar van dit Wegwijsboekje.

Het Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen. De medewerkers van het OSC helpen je meteen.

Verder bieden de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen en natuurlijk de website antwoorden op veel vragen. Speciaal voor studenten die in september beginnen aan de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen is er de pdf Hoe overleef ik de start van een nieuwe studie?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.