Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

Brightspace
Vanaf academisch jaar 2020/2021 wordt Blackboard vervangen door Brightspace. In 2019/2020 starten enkele pilotvakken. Als jouw vak hier aan mee doet, ontvang je bericht van je opleiding. 
Bekijk in de Brightspace FAQ welke vakken meedoen met de pilot.

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen.

Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

September 2019: start met de bacheloropleiding Psychologie

Het is zo ver, je bent begonnen met studeren! Wij heten je van harte welkom. We vinden het erg leuk dat je voor Psychologie in Leiden hebt gekozen.

Je eerste studiedagen

Tijdens de verplichte introductiedag op maandag 2 september heb je je eerste werkgroep en college gevolgd. Dit is de presentatie over de digitale tools die je tijdens de werkgroep hebt bekeken.

Ook heb je een informatiebijeenkomst van de studieadviseurs bijgewoond op dinsdag 3 september. Lees de presentatie van de studieadviseurs nog eens terug en begin je studietijd goed.

Handige informatie

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken met de studie Psychologie in Leiden.

Om te beginnen heeft de universiteit wat tips op een rijtje gezet voor alle nieuwe studenten. Lees meer over je OV-kaart, een kamer zoeken, collegekaart, etc. 

Kom je uit het buitenland? Bekijk dan vooral ook de informatie over:

Boeken over Psychologie

Binnenkort kun je de boeken die je gaat bestuderen in het eerste ‘blok’ (september – begin november) bestellen via de webwinkel van onze Studievereniging Labyrint. Je krijgt ook nog korting op de boeken als je lid bent van de studievereniging. 

 • Gray, P. & Bjorklund, D.F. (2018), Psychology (8th ed.). New York: Worth Publishers. ISBN-10: 1-319-15051-9. ISBN-13: 978-1-319-15051-8.
 • Leary, M.L. (2012) Introduction to Behavioral Research Methods (6th edition). Boston: Pearson. ISBN 978-1-29202-027-3
 • Howell, D.C. (2014). Statistical Methods for Psychology (Leiden edition). Wadsworth: Cengage Learning. ISBN 978-1-4737-2028-2
 • Pallant, J. (2016). SPSS Survival Manual (6th edition). Berkshire: McGraw-Hill. ISBN 978-0-03352-6154-3

Readers

Voor de vakken in het eerste blok kun je binnenkort met je account van het Universiteit Leiden Community Network (ULCN) online je readers bestellen. Probeer ze in huis te hebben voordat je aan de studie begint.

Tip van eerstejaars student Robin: "Probeer je een beetje voor te bereiden door leuke filmpjes over psychologie te kijken, dan ga je met superveel enthousiasme de studie in!"

Nuttige apps en websites

Onze ICT-diensten helpen je om het studeren makkelijker te maken, zoals de Leiden University App. In de app vind je allerlei diensten waar je gebruik van kan maken, als je een ULCN-account ontvangen hebt. Klik op de balken voor meer info:

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een uMail-adres, waar je kunt inloggen met je ULCN-account. Op een gegeven moment zul je alleen nog maar mail ontvangen op jouw uMail-adres. Kijk daar dus regelmatig op, zo blijf je op de hoogte. Tip: Je kunt de mails forwarden naar je privé-adres.

Roosters van colleges, werkgroepen en tentamens voor het studiejaar 2019-2020 staan nu online! Bekijk ook in één oogopslag wanneer studieblokken beginnen en ophouden, in de academische jaarkalender.

Alle gedetailleerde informatie over cursussen vind je binnenkort in de Studiegids. Een globaal overzicht van alle vakken die je zult volgen per semester vind je bij het studieprogramma van de Bachelor Psychologie.

Via uSis kun je je inschrijven voor vakken en tentamens. Wij verzorgen de inschrijving voor de hoorcolleges en werkgroepen in het eerste jaar. Vanaf september zal je persoonlijke studierooster zichtbaar zijn in uSis. Vanaf oktober kun je je aanmelden voor tentamens. Wil je alvast zien hoe dat werkt? Kijk dan naar dit filmpje over tentameninschrijving in uSis.

Wij maken gebruik van offline én online onderwijsvormen. Onze online leeromgeving is Blackboard. Hierin plaatsen docenten aanvullende informatie over hun vak. Vóór 2 september hoef je hier nog niets mee te doen; wij doen de inschrijving voor de Blackboard-module van ieder vak in blok 1. Om een idee te krijgen hoe het werkt, bekijk je dit filmpje over Blackboard.

Nog een tip van eerstejaars student Robin: "Probeer een open houding te hebben tegenover nieuwe dingen, zowel binnen de studie als in je sociale leven buiten de studie."

Meer informatie?

Heb je nog meer vragen? Hier enkele manieren om snel op de hoogte te zijn van de belangrijkste zaken:

 • Een handig welkomstboekje waar echt álles instaat wat je moet weten om goed te beginnen met je studie. Op de introductiedag, 2 september 2019, zullen we het aan je overhandigen. Hier vind je alvast de online versie.
 • Onze studentambassadeur. Voor al je prangende vragen over studeren en het studentenleven mail je Jara.
 • Onze studieadviseurs. Voor vragen over je studie kun je terecht bij de studieadviseurs.

Leiden Psychology goes social

Check #studentstories op Facebook-pagina Leiden Psychology
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.