Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Begin goed voorbereid en haal meer uit de start van je studie!

Welkom in Leiden
Welkom in Leiden

Praktische zaken

Hier op de studentenwebsite vind je eenvoudig veel praktische informatie over je studie: over het onderwijs, administratieve zaken, begeleiding, sociale activiteiten en veel meer. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Introductie

Geef je op voor een introductieprogramma! De beste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Verenigingen

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur. Lees meer over de verenigingen

Voordelig sporten

Als Leidse student  heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum. Bezoek de website van het Universitair Sportcentrum

September 2018: start met de bachelor Psychologie

Het is zo ver, je bent begonnen met studeren! Wij heten je van harte welkom. We vinden het erg leuk dat je voor Psychologie in Leiden hebt gekozen.

Je eerste studiedagen

Tijdens de verplichte introductiedag op 3 september heb je je eerste werkgroep en college gevolgd. Op 4 september heb je een informatiebijeenkomst van de studieadviseurs bijgewoond. Hier vind je de PowerPoint presentaties van de kennismakingswerkgroep en de informatiesessie van jouw studieadviseurs:

Presentatie van 3 september over digitale tools

Presentatie van studieadviseurs van 4 september over studeren in een academische context

Handige informatie

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken met de studie Psychologie in Leiden.

Om te beginnen heeft de universiteit wat tips op een rijtje gezet voor alle nieuwe studenten. Lees meer over je OV-kaart, een kamer zoeken, collegekaart, etc. 

Kom je uit het buitenland? Bekijk dan vooral ook de informatie over:

Boeken over Psychologie

Als je benieuwd bent naar de boeken die je gaat bestuderen in het eerste ‘blok’ (september – oktober), dan kun je deze bestellen via de webwinkel van onze Studievereniging Labyrint. Je krijgt ook nog korting op de boeken als je lid bent van de studievereniging. 

 • Gray, P. & Bjorklund, D.F. (2018), Psychology (8th ed.). New York: Worth Publishers. ISBN-10: 1-319-15051-9. ISBN-13: 978-1-319-15051-8.
 • Leary, M.L. (2012) Introduction to Behavioral Research Methods (6th edition). Boston: Pearson. (Ch. 1-7, 9, 10, 13, and 14) ISBN 978-1-29202-027-3
 • Howell, D.C. (2014). Statistical Methods for Psychology (Leiden edition). Wadsworth: Cengage Learning. (Ch. 1-3, and 9) ISBN 978-1-4737-2028-2
 • Pallant, J. (2016). SPSS Survival Manual (6th edition). Berkshire: McGraw-Hill. (Ch. 1-8 and 11) ISBN 978-0-03352-6154-3
 • R. E. Fancher and A. Rutherford (2012). Pioneers of Psychology. New York: Norton. ISBN 978-0-393-93530-1 (pbk)/ ISBN 978-0-393-91337-8

Readers

Voor de vakken in het eerste blok kun je met je account van het Universiteit Leiden Community Network (ULCN) online je readers bestellen. Probeer ze in huis te hebben voordat je aan de studie begint.

Tip van eerstejaars student Robin: "Probeer je een beetje voor te bereiden door leuke filmpjes over psychologie te kijken, dan ga je met superveel enthousiasme de studie in!"

Nuttige apps en websites

Onze ICT-diensten helpen je om het studeren makkelijker te maken, zoals de Leiden University App. In de app vind je allerlei diensten waar je gebruik van kan maken, als je een ULCN-account ontvangen hebt. Klik op de balken voor meer info:

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een uMail-adres, waar je kunt inloggen met je ULCN-account. Op een gegeven moment zul je alleen nog maar mail ontvangen op jouw uMail-adres. Kijk daar dus regelmatig op, zo blijf je op de hoogte. Tip: Je kunt de mails forwarden naar je privé-adres.

Roosters van colleges, werkgroepen en tentamens voor het studiejaar 2018-2019 vind je in roosteroverzichten. Bekijk in één oogopslag wanneer studieblokken beginnen en ophouden, in de academische jaarkalender.

Alle gedetailleerde informatie over cursussen vind je in de e-Studiegids. Een globaal overzicht van alle vakken die je zult volgen per semester vind je bij het studieprogramma van de Bachelor Psychologie.

Via uSis kun je je inschrijven voor vakken en tentamens. Wij verzorgen de inschrijving voor de hoorcolleges en werkgroepen in het eerste jaar. Vanaf september zal je persoonlijke studierooster zichtbaar zijn in uSis. Vanaf oktober kun je je aanmelden voor tentamens. Wil je alvast zien hoe dat werkt? Kijk dan naar dit filmpje over tentamensinschrijving in uSis.

Wij maken gebruik van offline én online onderwijsvormen. Onze online leeromgevingis Blackboard. Hierin plaatsen docenten aanvullende informatie over hun vak. Vóór 3 september hoef je hier nog niets mee te doen; wij doen de inschrijving voor de Blackboard-module van ieder vak in blok 1. Om een idee te krijgen hoe het werkt, bekijk je dit filmpje over Blackboard.

Nog een tip van eerstejaars student Robin: "Probeer een open houding te hebben tegenover nieuwe dingen, zowel binnen de studie als in je sociale leven buiten de studie."

Meer informatie?

Heb je nog meer vragen? Hier enkele manieren om snel op de hoogte te zijn van de belangrijkste zaken:

 • Een handig welkomstboekje waar echt álles instaat wat je moet weten om goed te beginnen met je studie. Op de introductiedag, 3 september 2018, zullen we het aan je overhandigen, maar lees hier alvast de pdf.-versie.
 • Onze studentambassadeur. Voor al je prangende vragen over studeren en het studentenleven mail je Jara.
 • Onze studieadviseurs. Voor vragen over je studie kun je terecht bij de studieadviseurs.

Leiden Psychology goes social

Check #studentstories op Facebook-pagina Leiden Psychology

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie