Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Veelgestelde vragen over de start van de studie Informatica & Economie

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Op maandag 2 september 2019 is er voor alle afstudeerrichtingen Informatica een introductie in het GorleausLaboratorium, Einsteinweg 55, Leiden, Zaal 03 van 09.00-10.00 uur. Aansluitend vindt de introductie van Informatica & Economie plaats van 10:00 – 12:00 uur in het Snelliusgebouw, Niels Bohrweg 1, zaal 407/409. Tijdens deze dag wordt er ook een groepsfoto gemaakt van alle eerstejaarsstudenten Informatica & Economie. Dit zal plaatsvinden op het grasveld bij het Collegezalengebouw. De foto kun je later terugvinden bij de opleiding en de Facebookpagina van de faculteitTijdens deze laatste bijeenkomst wordt er ook individueel een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek met de studieadviseur.

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Op 3 september 2019 vindt het eerste college plaats van 14.15-16.00 uur in het Gorlaeus Laboratorium, Havingazaal.

Hoe kom ik aan de studiegids en collegerooster?

Het vakkenoverzicht is de vinden via de e-Studiegids. Het rooster vind je op deze website, https://www.universiteitleiden.nl/en/science/computer-science/information-for/schedules. Houd het rooster tijdens de studie goed in de gaten; het kan regelmatig wijzigen.

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Omdat je zowel aan de Universiteit Leiden als aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) vakken volgt, is het van belang dat je bij beide universiteiten bent ingeschreven. Zodra je inschrijving bij Universiteit Leiden definitief is, vraag dan meteen een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aan bij Frontoffice Studentenzaken van de Universiteit Leiden. Dan pas kun je je inschrijving aan de EUR regelen. Hiervoor krijg je half augustus een inschrijfformulier van de EUR toegestuurd en een link om je pasfoto te uploaden. Stuur dit formulier zo spoedig mogelijk ingevuld terug, samen met het BBC van de Universiteit Leiden en een kopie van je paspoort. Nadat je inschrijving bij de EUR afgerond is, ontvang je je accountgegevens. Zonder deze gegevens kun je geen vakken volgen in Rotterdam.

Let op: vraag niet zelf een aanvraagformulier aan bij de EUR, maar wacht totdat je een inschrijfformulier toegestuurd krijgt. Heb je het op 1 september nog niet ontvangen? Meld dat dan even tijdens de introductie bij de onderwijs coördinator.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

De inschrijving voor de tentamens dien je zelf te regelen via uSis. De accountgegevens hiervoor worden je toegestuurd als je bent ingeschreven bij de Universiteit Leiden. Voor de tentamens van de economievakken dien je je apart in Rotterdam in te schrijven met behulp van de accountgegevens die je van de EUR hebt ontvangen.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

Je kunt je studieboeken met korting bestellen via de studievereniging De Leidse Flesch. Hiervoor moet je wel tegen een geringe vergoeding lid worden. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit een informatiebrief van De Leidsche Flesch thuisgestuurd. Als je dan lid wordt van De Leidsche Flesch (via het online inschrijvingsformulier ) krijg je automatisch een e-mail met meer informatie over het bestellen van je boeken. Als je vragen over deze boekverkoop hebt, kun je die per mail sturen aan De Leidsche Flesch

Hoe kan ik mijn deficiëntie wegwerken?

Als je niet voldoet aan de eisen (vwo-diploma met wiskunde B), kun je een afspraak maken met studieadviseur Alfons Laarman, 071 527 5775. Het Boswel-Bèta (James Boswell Instituut) in Utrecht of Korteweg-de Vries Instituut in Amsterdam biedt zomercursussen Wiskunde B aan. Kijk op de website voor meer informatie.

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

Ja. De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert ieder jaar een eerstejaarsweekend voor alle eerstejaars Wiskunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en Informatica. Dit jaar zal dit eerstejaarsweekend plaatsvinden van vrijdag 20 september t/m zondag 22 september 2019. Op dit gezellige weekend leer je niet alleen de eerstejaars van Informatica beter kennen, ook kun je zo eerstejaars van de andere De Leidsche Flesch-opleidingen leren kennen. Ook voor dit eerstejaarsweekend krijg je na je inschrijving bij de universiteit informatie thuisgestuurd.

Hoe kom ik aan meer informatie?

Voor meer informatie kun je terecht bij de onderwijscoördinator:

Riet Derogee

BSc-Infcoor@liacs.leidenuniv.nl

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.