Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Begin goed voorbereid en haal meer uit de start van je studie!

Welkom in Leiden
Welkom in Leiden

Praktische zaken

Hier op de studentenwebsite vind je eenvoudig veel praktische informatie over je studie: over het onderwijs, administratieve zaken, begeleiding, sociale activiteiten en veel meer. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Introductie

Geef je op voor een introductieprogramma! De beste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Verenigingen

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur. Lees meer over de verenigingen

Voordelig sporten

Als Leidse student  heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum. Bezoek de website van het Universitair Sportcentrum

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Veelgestelde vragen over de start van de studie Wiskunde

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Ja. De opleiding Wiskunde heeft een introductieprogramma. Op maandag 3 september is er van 12:45 tot 14:00 uur een introductiecollege in lokaal C2 van het Gorlaeus Gebouw. Tijdens deze bijeenkomst wordt de gang van zaken bij de opleiding verder toegelicht. Tijdens deze dag wordt er ook een groepsfoto gemaakt van alle eerstejaarsstudenten Wiskunde. De foto kun je later terugvinden bij de opleiding en de Facebookpagina van de faculteit.

Op vrijdag 7 september is er vanaf 17:00 uur een kennismakingsbarbecue met alle eerstejaarsstudenten en docenten op het Snellius. Hier krijg je de kans om in een informele sfeer nader kennis te maken met je jaargenoten binnen de opleiding.

Daarnaast organiseert de studievereniging van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september een introductieweekend met de eerstejaars van de opleidingen Informatica, Natuurkunde, Sterrenkunde en Wiskunde. Voor dit eerstejaarsweekend krijg je na je inschrijving bij de universiteit informatie thuisgestuurd.

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Op maandag 3 september heb je een introductiecollege om 12:45 uur in het Gorlaeus (zaal C2). Voor studenten die een dubbele propedeuse doen is er voor dit college de gelegenheid om naar het introductiecollege van de tweede studie te gaan. Om 15:30 uur vindt het eerste wiskundecollege plaats, Wiskundige Structuren, in zaal C1 van het Gorlaeus.

Waar vind ik de studiegids en het collegerooster?

Alle vakbeschrijvingen kun je vinden in de e-Studiegids. Het rooster vind je online. In de e-Studiegids onder het menu rechts vind je handige links naar meer informatie

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Het is nodig en voldoende om je via Studielink aan de Universiteit Leiden voor de opleiding Wiskunde te hebben ingeschreven. Meer weten? Kijk op studereninleiden.nl

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

Voor alle vakken moet je je in de eerste weken van het semester aanmelden via het universitaire systeem UsIs. Nadere informatie hierover is te vinden op de facultaire informatiepagina. Voor sommige vakken dien je je ook nog in Blackboard in te schrijven. Dit gaat allemaal met je ULCN account, waarvan je de gegevens thuisgestuurd krijgt.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert een boekenverkoop, waar de leden met korting de boeken die ze nodig hebben aan kunnen schaffen. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit het aanmeldingsformulier voor De Leidsche Flesch thuisgestuurd, inclusief een bestelformulier voor de boeken. Als je vragen over deze boekenverkoop hebt, kun je per mail contact opnemen met De Leidsche Flesch.

Hoe kan ik mijn deficiënties wegwerken?

Als er sprake is van een deficiëntie, zoals het missen van Wiskunde B in het vakkenpakket, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de studieadviseur.

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

Ja. De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert ieder jaar een eerstejaarsweekend voor alle eerstejaars Wiskunde, Informatica, Natuurkunde en Sterrenkunde. Het eerstejaarsweekend is van 21 tot en met 23 september. Op dit gezellige weekend leer je niet alleen de eerstejaars van Wiskunde beter kennen, ook kun je zo mensen van de andere opleidingen leren kennen. Voor dit eerstejaarsweekend krijg je na je inschrijving bij de universiteit informatie thuisgestuurd.

Hoe kom ik aan een computeraccount?

Een computeraccount en de bijbehorende informatie krijg je tijdens de eerste collegeweek.

Hoe kom ik aan meer informatie?

Voor informatie en vragen over de opleiding Wiskunde kun je per mail contact opnemen met de voorlichtingscommissie. Meer informatie over de studievereniging kun je vinden op de website, maar je kunt natuurlijk ook je vragen mailen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie