Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden hebben een major-minorstructuur, met een keuzeruimte van 15 tot 30 studiepunten (EC). Deze ruimte kun je onder andere gebruiken om een minor te volgen.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend, beredeneerd vakkenpakket met inleidende vakken gevolgd door een verdieping in het thema van de minor, zodat ook studenten die minder vertrouwd zijn met het vakgebied het onderwijs kunnen volgen.

Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden, eventueel uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Qua onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor.

Aanbod

Minoren in Leiden

De Universiteit Leiden biedt ca. 50 minoren aan:

Minoren aan TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken nauw met elkaar samen, hierdoor kun je makkelijk een minor aan de TU Delft of de Erasmus Universiteit volgen. Tijdens de aanmeldperiode voor Leidse studenten reserveren de TU Delft en de Erasmus Universiteit in april en mei een derde van hun minorplaatsen voor studenten van de Universiteit Leiden. Net als een studieverblijf in het buitenland of een stage verrijkt een minor in Delft of Rotterdam je studie, je studentenleven én je cv.

Multidisciplinaire minoren Leiden-Delft-Erasmus Universities (LDE)

De samenwerkende universiteiten bieden ook multidisciplinaire minoren aan. Hierin word je begeleid door docenten van de betrokken universiteiten en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan multidisciplinaire vraagstukken.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Toelatingseisen

 • Je moet ingeschreven staan als bachelorstudent aan de Universiteit Leiden.
 • Het minoronderwijs mag niet overlappen met je reguliere studie. Twijfel je? In het Onderwijs- en Examenreglement (OER) van jouw opleiding lees je welke minoren je in elk geval niet kunt volgen vanwege overlap. Staat jouw minor hier niet bij maar twijfel je nog steeds? Vraag dan voor de zekerheid aan je examencommissie of de minor niet teveel overlapt met jouw opleidingen.
 • Als je maar een deel van een minor wilt volgen, heb je toestemming van  de Examencommissie nodig.
 • Voor sommige minoren gelden aanvullende eisen, zoals een specifieke opleiding of selectieprocedure. Bekijk de eisen van Leidse minoren in de Studiegids. Bekijk voor minoren in Delft en Rotterdam de websites van TU Delft of Erasmus. Bekijk de opleidingseisen van de minoren in Delft en Rotterdam in de Toelatingsmatrix TU Delft (pdf) en de Toelatingsmatrix Erasmus (pdf).

Wat betreft onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor. Dit is echter geen eis, slechts een advies.

Aanmelden

Wanneer?

Soort minor Instelling Aanmeldperiode
Minoren met toelatingseisen* TU Delft, Erasmus, LDE, Leiden 1 april (13 uur) t/m 14 april (13 uur)
Minoren zonder toelatingseisen TU Delft, Erasmus, LDE 2 mei (13 uur) t/m 31 mei (13 uur)
  Leiden

2 mei (13 uur) t/m 15 juli (13 uur)

* Een minor met toelatingseisen is een minor waarvoor een selectieprocedure geldt. Of een minor toelatingseisen heeft, lees je in de beschrijving in de Studiegids of op de websites van TU Delft en Erasmus.

Hoe?

 • Elke minor heeft een beperkt aantal plaatsen. Voor toewijzing van de plaatsen geldt first come, first served (behalve bij TU Delft en Erasmus minoren met toelatingseisen*). Meld je dus op tijd aan.
 • Je mag je maar voor één minor met toelatingseisen aanmelden. 
 • Je mag je maar voor één TUD/EUR/LDE minor aanmelden.
 • Als je op een wachtlijst komt, dan  mag je je voor nog een Leidse minor (zonder toelatingseisen) inschrijven. Let wel op: Je kunt maar één minor volgen. Sta je onverhoopt op twee wachtlijsten? Schrijf je dan uit voor één van de twee minoren en meld je bij een nieuwe minor aan.
 • Je kunt je aanmelding tot het eind van de aanmeldperiode wijzigen of annuleren. Als je ingeschreven staat voor een minor die je niet van plan bent om te volgen, schrijf je dan uit. Op die manier houd je geen plek bezet die je medestudenten kunnen gebruiken.
Minoren bij de Universiteit Leiden
 • Je schrijft je in via uSis.*
 • Gebruik bij voorkeur de Multi-Factor Authenticatie (MFA) bij het inloggen.
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de Studiegids.
 • Meld je via uSis weer af als je besluit een minor niet te volgen. Zo komt er een plaats vrij voor een ander.

*Uitzondering: Studenten van de bacheloropleidingen Klinische Technologie en Life Science & Technology schrijven zich in via Osiris.

Minoren bij TU Delft, Erasmus Universiteit en LDE-minoren
 • Je schrijft je in via uSis.*
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de Toelatingsmatrix TU Delft (pdf)/Toelatingsmatrix Erasmus (pdf), of door te zoeken op naam in uSis (LDE-minor).
 • Je mag slechts één aanmelding doen voor een minor bij de TU Delft, bij de Erasmus Universiteit Rotterdam of een van de gezamenlijke LDE-minoren.​

*Uitzondering: Studenten van de bacheloropleidingen Klinische Technologie en Life Science & Technology schrijven zich in via Osiris.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van een minor? Neem contact op met de contactpersoon die in de Studiegids bij de minor vermeld staat.

Heb je andere vragen? Bekijk eerst de Veelgestelde vragen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met Frontoffice Studentenzaken.

Minoren voor studenten aan de Rechtenfaculteit

Er zijn ca. 50 verschillende minoren ontwikkeld, op de meest uiteenlopende vakgebieden, van 'Oude culturen van de Middellandse Zee' tot 'Modern drug discovery' en 'Sound of the 21st century'.

Wat is een minor

Een minor is een samenhangend pakket van (keuze)vakken op een bepaald vakgebied waarvoor geen ingangseisen gelden, d.w.z. dat (op een enkele uitzondering na) het toegankelijk is voor studenten van alle Leidse bacheloropleidingen die hun propedeuse hebben behaald. De minoren Internetrecht en Law, Culture and Development mogen niet gevolgd worden door rechtenstudenten en de minor Criminologie niet door criminologiestudenten vanwege de overlap met het vaste curriculum. De omvang van een minor is 30 ec, de studielast van een half studiejaar. Het etiket 'minor' maakt ook buitenstaanders duidelijk dat het gaat om méér dan een enkel keuzevak.

Minoren Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Vijf van deze minoren worden aangeboden door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid:

 • Bedrijfswetenschappen (een verkorte versie van de afstudeerrichting) 
  Koppel je vakkennis aan financieel-economische deskundigheid, bedrijfskennis en managementvaardigheden.
 • Criminologie
  Vergaar kennis met betrekking tot theoriëen omtrent daderschap en slachtofferschap van criminaliteit, het vergaren en beoordelen van bewijs in opsporing, vervolging en berechting en veelgemaakte fouten daarin, en tot slot de rol van de ruimtelijke omgeving en lokale ingrepen bij het plegen van criminaliteit.
 • Economie en Beleid
  Kijk vanuit economisch perspectief naar maatschappelijke kwesties en leer er doordachte beleidsantwoorden op te formuleren. Deze minor wordt aangeboden in Den Haag en is interessant voor alle bachelorstudenten die na hun afstuderen een adviesfunctie bij de (semi-)overheid of in de non-profitsector ambiëren.
 • Internetrecht
  Leer hoe je gebruikers, aanbieders en de ontwerpers van ICT-diensten juridische bescherming kunt bieden.
 • Law, Culture and Development 
  Verdiep je in hoe recht functioneert in ontwikkelingslanden, welke rol cultuur speelt binnen het recht, en hoe internationale ontwikkelingssamenwerking probeert recht te verbeteren.

Wat betekent de invoering van het minorenstelsel voor studenten van deze faculteit?

De vrije keuzeruimte van alle juridische opleidingen en criminologie is 15 ec. Binnen je vrije keuzeruimte kun je het tweede, gevorderde, gedeelte van de minoren Internetrecht en Law, Culture and Development volgen (de vakken van het inleidende gedeelte zijn verplichte propedeusevakken, die kun je dus niet twee keer doen). Van de overige twee minoren van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid kun je het inleidende deel volgen, of de gehele minor als je het geen probleem vindt om 15 ec extra te doen. Ook kun je minoren volgen bij andere faculteiten. 

Naast het volgen van een Leidse minor kun je je vrije keuzeruimte ook nog steeds vullen met losse keuzevakken die worden aangeboden door deze faculteit of een andere faculteit van de Universiteit Leiden. Daarvoor heb je geen toestemming nodig van de examencommissie. Wil je je vrije keuzeruimte daarentegen besteden aan vakken van een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit of hogeschool, dan dien je wel eerst de goedkeuring te hebben van de examencommissie van je opleiding.

Algemene informatie

Zie voor de beschrijving van de vakken (incl. literatuur en evt. ingangseisen) de Studiegids. Lees deze vakbeschrijvingen goed!

Inschrijven voor onderwijs en voor tentamens
De Faculteit Rechtsgeleerdheid hanteert voor de inschrijving van onderwijs strakke procedures en deadlines. Deze gelden ook voor de minorstudenten!
De inschrijving voor de werkgroepen en tentamens van de vakken verlopen via uSis. Zie naast uSis, voor data en tijdstippen:

Let erop dat bij sommige vakken instapeisen gelden, waaraan je moet voldoen. Of dit het geval is, kun je lezen in de vakbeschrijving in de Studiegids.

Literatuur
In de Studiegids staat de literatuur per vak vermeld. Boeken kun je aanschaffen bij de reguliere academische boekhandels in Leiden en bij juridische boekhandel Jongbloed. Syllabi, readers en werkboeken zijn verkrijgbaar via readeronline.

Meer informatie?

In de Studiegids staat een uitgebreidere beschrijving van alle minoren, compleet met vakbeschrijvingen. Met bijna alle minoren kan alleen worden gestart in het eerste semester. Inschrijving daarvoor is mogelijk tot half juli.

Minoren andere Leidse faculteiten

Ook de andere Leidse faculteiten bieden minoren (30 ec) die studenten van de juridische opleidingen en criminologie kunnen volgen binnen hun vrije keuzeruimte. Alle universitaire minoren staan opgesomd in de studiegids.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.