Universiteit Leiden

nl en

ICT-diensten

De Universiteit Leiden biedt diverse ICT-diensten aan, waarvoor je vrijwel altijd je accountgegevens nodig hebt om er gebruik van te kunnen maken. Met je account heb je bijvoorbeeld toegang tot de universitaire studentenwerkplekken, wifi, je uMail, Blackboard, uSis en SURFspot.

Universiteit Leiden-app

Dé app voor Leidse studenten. Hier vind je al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het belangrijkste nieuws. (Let op: voor studenten van de faculteiten Archeologie en Wiskunde & Natuurwetenschappen geldt een uitzondering. Lees meer op het facultaire tabblad.)

Geef je mening
Zie je iets dat beter kan? Of heb je andere ideeën? Geef je mening en help ons zo de app te optimaliseren. Gebruik de feedback-knop in de app of mail naar appdevelopment@sea.leidenuniv.nl.

Studieplek met pc

In verschillende universiteitsgebouwen vind je studieplekken met een pc, waar je met je account op kunt inloggen. Bekijk het overzicht van de beschikbare plekken.

Wifi

De Universiteit Leiden heeft twee wifi-netwerken.

 • Het Leiden University Wireless Access netwerk (LUWA) is bedoeld voor tijdelijke toegang tot draadloos internet. 
 • Voor het Eduroam-netwerk hoef je niet steeds opnieuw in te loggen. Bovendien is eduroam veiliger door encryptie en via eduroam heb je wifi-toegang bij vrijwel alle universiteiten en hogescholen in Nederland, Europa en daarbuiten.

Wifi verbinding maken

Anti-virussoftware

Als je met je eigen laptop op het wifi-netwerk wilt inloggen, wordt er van je gevraagd om je anti-virussoftware up to date te hebben en dat je de laatste (security) updates voor het gebruikte besturingssysteem hebt. Je kunt gratis anti-virussoftware downloaden, zoals MS Security Essentials en Avira Anti Virus, of via SURFspot betaalbare anti-virussoftware aanschaffen.

uMail

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een uMailadres en toegang tot de mailbox, waarop je kunt inloggen met je account.

Alle e-mailcommunicatie vanuit de universiteit verloopt via uMail, maar je kunt de e-mails wel laten doorsturen naar een eigen e-mailadres. Als je hiervoor kiest, kun je nog steeds uMail blijven gebruiken om e-mails mee te verzenden. Er gelden wel enkele voorwaarden bij het doorsturen van je uMail:

 • Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de mailforward juist instelt.
 • De Universiteit Leiden behoudt het recht om een mailforward te verwijderen als die tot storende problemen in het universitaire e-mailverkeer leidt.
 • De Universiteit Leiden is verantwoordelijk voor het doorsturen van berichten, maar is niet verantwoordelijk voor de ontvangst door het opgegeven e-mailadres.
 • Wanneer je mailbox vol zit, wordt de e-mail niet doorgestuurd. Leeg daarom op tijd je mailbox.

Je kunt in de uMail-handleiding lezen hoe de webmail werkt en hoe je e-mails naar je computer kunt ophalen of doorsturen. Je kunt ook de FAQ’s raadplegen.

Blackboard

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden. Hier kun je communiceren met docenten en medestudenten, je kunt er extra leesmateriaal vinden en de opdrachten die je moet inleveren uploaden. Let op! Je moet je altijd apart bij uSis inschrijven voor de vakken en in Blackboard ‘enrollen’ in cursussen.

Zodra je een studentenaccount hebt duurt het ongeveer 24 uur voordat je toegang hebt tot Blackboard.

Blackboard app

Je kunt de ‘Blackboard’ app via de app store downloaden op je mobiele telefoon of tablet. Na openen van de app selecteer je ‘Leiden University’ in het school-zoekveld en log je in met je ULCN-account. Overigens biedt de app niet alle functies die wel in de desktop-versie aanwezig zijn.

uSis

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je allereerste inschrijving bij de Universiteit Leiden tot en met je afstuderen. Heb je vragen over uSis? Bekijk dan de Veelgestelde Vragen of stel je vraag aan de webredactie uSis.

uSis Mobile

uSis Mobile maakt de belangrijkste informatie uit uSis beschikbaar op je mobiele telefoon of tablet. Het is een mobiele website en inloggen doe je met je account.

Met uSis Mobile heb je toegang tot:

 • Basisinformatie over je studie, je cijfergemiddelde en de voortgang van je studie
 • Alle resultaten, inclusief onderliggende tentamens en werkgroepen
 • Inschrijfmogelijkheid voor vakken
 • De vakken waar je op dit moment voor bent ingeschreven
 • Je roosterinformatie (voor zover die informatie aanwezig is in uSis)
 • De status van recent verwerkte verzoekschriften

Voor sommige dingen, zoals het indienen van verzoekschriften of het raadplegen van details over de voortgang van je studie, moet je nog inloggen op een desktop of laptop. We blijven werken aan het uitbreiden van de mogelijkheden van uSis Mobile.

Verzoekschriften in uSis

In uSis maak je gebruik van verzoekschriften, wanneer je iets wilt wijzigen in je studievereisten. Bijvoorbeeld als je een vrijstelling wilt aanvragen, vakken die je in het buitenland volgt voor je studie in Nederland wilt laten meetellen of een afwijkend aantal studiepunten wilt aanvragen voor een bepaald onderdeel uit het curriculum. Voor meer informatie zie Vrijstellingen en verzoekschriften.

SURFspot

Studenten van elke Nederlandse universiteit kunnen via SURFspot goedkoop software aanschaffen, zoals Adobe, MS Office, anti-virussoftware en SPSS. Maar je kunt er ook diverse hardware, lidmaatschap op dagbladen en tijdschriften of abonnementen op internetdiensten kopen. Log in bij SURFspot door eerst ‘Universiteit Leiden’ te selecteren en vervolgens je ULCN-inloggegevens in te voeren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie